Meglepetések helyett

Frédérique Constant Slimline Power Reserve Manufacture a neve legújabb modellnek a márka lapos órákat felvonultató kollekciójában, amely hozza azt, amit várunk tőle.

Ahogy azt eddig is tudtuk a Slimline kollekcióról, a tok valójában nem olyan lapos, mint amilyennek tűnik. Emiatt persze egyáltalán nincs miért szégyenkeznie az órának. Magasabbra pozicionált márkák is előszeretettel alkalmazzák azt a trükköt, amely segítségével ez az óra is laposabbnak látszik. Egyszerűen erősen befele ívelik a tok oldalát.

Frédérique Constant Slimline Power Reserve Manufacture - vigyázat, csalok. Erősen dől befele a tok oldala
Frédérique Constant Slimline Power Reserve Manufacture – vigyázat, csalok. Erősen dől befele a tok oldala

Szintén sokat segít a számlap letisztult és rendezett megjelenése, amely kiviteltől függően szürke, kék vagy fehér. Ennek, illetve a keskeny lünettának köszönhető, hogy az óra nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában: 40 mm csak az átmérője. Bizonyára feltűnik, hogy az órát megfosztották másodpercmutatójától, és milyen jól tették. Mivel a Frédérique Constant manufaktúra kaliberei általában a kismásodperc helyén jelzik ki a dátumot, ezért csak központi másodpercmutató jöhetett volna szóba. Ezzel azonban már ötre nőne a hosszabb-rövidebb mutatók száma, belerondítva ezzel a számlap kiegyensúlyozottságába. Az izgága másodpercmutató hiánya az óra nyugodt hangulatú kisugárzását sem zavarja meg.

Frédérique Constant Slimline Power Reserve Manufacture - íme egy klasszikus megjelenésű svájci karóra, a márka erőssége.
Frédérique Constant Slimline Power Reserve Manufacture – íme egy klasszikus megjelenésű svájci karóra, a márka erőssége.

A óra nevében szereplő járástartalék két szemszögből is értelmezhető. Elsőként természetesen a kijelzés, amelyet 9 és 11 óra közötti helyet birtokolja. Másrészt a konkrét értékre, amelyre meglehetősen büszke a márka. Ez az érték azonban csak 50 óra, ami nem sokkal haladja meg a bevett svájci szerkezetek értékét. Ráadásul önálló kaliberként hivatkoznak a szerkezetre, sorban a 28-nak számítják. Valójában azonban az FC-723 név alatt futó szerkezet a márka jól bevált FC-703-as kaliberének járástartalék-modullal ellátott változata. Ez viszont aligha von le bármit is a abból a tényből, hogy az alig harminc éves márka képes saját szerkezeteket tervezni és gyártani, köztük komolyabbakat, így kronográfot és tourbillont is.

Frédérique Constant Slimline Power Reserve Manufacture - a négy változat az igények többségét lefedi
Frédérique Constant Slimline Power Reserve Manufacture – a négy változat az igények többségét lefedi

A manufaktúra szerkezet miatt ez a modell a 3300 frankos árávál ((3600 az aranyozott kivitel) nem olyan kedvezően árazott, mint a márka más, beszállítók kalibereivel szerelt órái, de ár/érték arányát tekintve mégis egészen baráti.

www.frederiqueconstant.com