GRAND SEIKO SLGA001 TESZT

Sok mindent tudtunk már a GRAND SEIKO Spring Drive szerkezettel szerelt búváróráiról, de erre az eredményre még mi sem számítottunk! Következzék a GRAND SEIKO SLGA001 TESZT – Az Atomóra!

Előítélet

A hangzatos nevén Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition Professional Diver’s 600M, avagy az SLGA001 búváróráról megjelenésének évében (2020) hosszabban is írtunk már. Ahogy akkor ígértük, illetve számítottunk is rá, végre hosszabb időre is magunkévá tehettünk egy példányt a 700-ból, és azt csinálhattunk vele, ami csak jólesett.

Tortúra

Olvasóink bizonyára tudják, ha „kínzásról” esik szó, nem megyünk a szomszédba elborult ötletekért.

Egy majd’ 4 millió forintos órát persze azért mégis valahogy „óvatosabban” közelít meg az ember fia, hiszen már csak a jóérzés sem visz rá, hogy komolyabb kárt tegyünk benne.

GRAND SEIKO SLGA001. Fotó: @RetekG
GRAND SEIKO SLGA001. Fotó: @RetekG

Felgyújtani, bepanírozni, forró olajban kirántani, vagy -22 fokon, napokra lefagyasztani most nem volt „szívünk”. Ezzel együtt megnyugtatunk mindenkit, bőven megkapta, ami „neki jár”.

TESZT

A próbatétel hosszútávon valósult meg. Ez több hónapon át tartó, folyamatos csuklón viselést, hordást jelentett. S közben mindenféle lehetséges, illetve a legkevésbé sem feltétlenül mindennapos élethelyzet elé állítottuk, ahogy minket magunkat is a nagybetűs „Élet”.

Ekképp járt az óra szülőszobán, -11 fokos levegő hőmérsékleten hórakásban (legalább 40 percet), +40 Celsius fokos jakuzziban, forraló napsütésen felejtve pár órára egy fémasztalon, hogy egy lakásfelújítás „könnyed” momentumait, vagy épp a kerti munkákat, a fűnyírást már ne is említsük.

GRAND SEIKO SLGA001. Fotó: @RetekG

De – jellemzően gépkocsit vezetve – „beletettünk” több ezer kilométert, ahogy több ezer méter magasan repülőn is ült.

Túl van már jó pár „görbe estén”, meglátogatta a városi uszodát nem egyszer, kerékpározott, futott, sütött-főzött, egyszóval „élte az életet”.

Test

A fent idézett, korábbi, részletes ismertetőnkből tudható, de itt külön is megidézzük az óra méreteit és főbb jellemzőit.

Elvetemült búvár, avagy „szerszámóra” mivoltának megfelelően 46,9 milliméteres tokátmérővel, és 16 mm-es vastagsággal, ám nagy intenzitású titánba csomagolva, hasonló titáncsaton és zárral ékeskedik, ami több szinten is kiemelkedik a hasonszőrű anyagot használó karórák közül.

Egyrészt rendkívül könnyű, a mi konyhai mérlegünk szerint 166 gramm.

GRAND SEIKO SLGA001. Fotó: @RetekG

A súly, a 4 órához helyezett és kellőn süllyesztett felhúzókoronának, illetve a tokfülektől a zár felé haladva folyamatosan karcsúsodó titán „szíjnak” hála, az óra – méretei dacára – nem hat ormótlan mutánsként, kifejezetten kényelmes viseletnek mondható.

Rendben van, szűk vagy gumis ujjú kabát alatt nem igazán leányálom, de nem is oda van kitalálva, ellenben akár még ing és zakóujj alá is elfér, ha nagyon perverz hangulatunkban így szeretnénk viselni (kipróbáltuk, működött).

A sérthetetlen, fényes páncél

A könnyed súly és a titán párban jár, ez nem feltétlen meglepő élmény, ám az sokkal inkább az, mennyire szépen tud bánni e különleges fémmel (átmenetifémmel) a Grand Seiko.

GRAND SEIKO SLGA001. Fotó: @RetekG
GRAND SEIKO SLGA001. Fotó: @RetekG

Szinte teljes mértékben olyan fénnyel és fémes színárnyalattal jeleníti meg ugyanis, ahogy ezt rozsdamentes acélból teszi. Itt semmi sem szürke, semmi sem sötét. Nem a jól ismert tipikus titán, a maga unalmas, matt felületeivel. Minden fényes, ragyogó, harsány, élénk!

A Zaratsu polírozással készült, tökéletesen torzításmentes felületek csillogása eszméletlen és egyáltalán nem az, amit a titánból készült óratokok esetén megszoktunk. A tok és a csat szép számmal hordoz váltakozó, síkban egymáshoz képest letört felületeket, magasfényű és szálcsiszolt textúrákat, íveket és metszőn egyenes vonalakat.

Csak az óra és a viselője közötti elmélyült kapcsolat tárhat fel ezen a szinten olyan apróságokat, mint, hogy a fémcsat valamennyi láncszemének alsó „vége” hasonló szögben lemetszett, mint amilyen végződést a tokfüleken találunk.

A titáncsat szemeinek széle leheletnyi mértékben, a belső részek pereme és a csatszemek közötti ívek hangsúlyosabban tükörfelülettel díszítettek. Az összhatás – erős napfényben – képes úgy szórni a fényt, mint valamiféle hatalmas gyémánt. S ami még ettől is meglepőbb, hogy mindezen változatos felületek nemigazán karcolhatók meg!

GRAND SEIKO SLGA001. Fotó: @RetekG

Karcmentes!

Értelemszerűen „célszerszámmal” nem próbálkoztunk össze-vissza karcolgatni az órát, ám a több hónapos viselet során, még a magasfényű felületeket sem sikerült összekarcolgatnunk! De még az egyébként továbbra sem a legszebb és „legelőkelőbb” búvár zár felszínét sem. A képeket felnagyítva bárki megfigyelheti, még hajszálkarc sincs sehol.

Döbbenet.

Záróra

A búvártoldóval megturbózott zárra visszakanyarodva, természetesen rendkívül biztonságosan tartja helyén az órát, miközben szerintünk továbbra is túl nagy, túl vastag, túl hosszú, túl kidolgozatlan, túlzón szerszám jellegű.

A búvárhosszabbító igen könnyen és gyakran véletlenül „működtetve” is elkezdi „meghosszabbítani” a titáncsatot, ami kellemetlen és extrém szerencsétlen esetben akár az óra leejtéséhez is vezethet, ha nagyon óvatlan a viselője.

Természetesen, ha nem piszkáljuk, a ruha sosem akad bele, nem hozza „működésbe”, de legtöbbünk néha szereti megérinteni, megmozgatni kicsit az órát a csuklóján, már csak kényelmi szempontokból is, s a búvárzár bizony ilyenkor megnyomható akaratlanul, és épp ott és úgy, hogy elkezdje a hosszabbító toldatot szabadjára engedni. Ezen a ponton egyértelmű, hogy a Grand Seiko túl nagy véráldozatot hozott a szerszám kontra luxusóra „csatában”, méghozzá az előbbi javára.

Közben az óra minden egyéb paramétere és jellemzője egyértelműen a legkiválóbb luxusbúvárórák szintjére, vagy talán már azok felé is emeli az SLGA001-et.

GRAND SEIKO SLGA001. Fotó: @RetekG

Sebaj

Viszont a zár csak ritkán látszik, s jó esetben nem is nagyon foglalkozik vele az ember, s újfent leírjuk, hogy még az összképhez nem kifejezetten illő komor, szinte mindenhol szálcsiszolt, valóban szerszámszerű fizimiskáját sem sikerült egy picit sem megkarcolnunk, holott több óra irodai munkát is beletettünk, amikor is – mint tudjuk – az íróasztal általában hamar elvégzi ezt a „piszkos munkát”.

Anyaghasználat – Csillagos ötös

A Grand Seiko féle nagy intenzitású titán nem csak pehely könnyű, fehéren ragyogó, de sokkal-sokkal inkább karcálló, mint bármelyik általunk eddig látott rozsdamentes acél, vagy akár más gyártó által titánból készített ketyegő.

Járáspontosság, kényelem, leolvashatóság, lumineszcens festék, minden egyébről a teszt 2. részében.

Folytatása következik…

GRAND SEIKO