Úriember pilótaórája

Ha valaki nosztalgiázni szeretne, de nem éppen a retró a stílusa, rendszerint még korábbi korszakok időmérőinél köt ki. Ilyen a Longines Military Heritage is.

Ráadásul pilótaóra, ugyanis a Longines Military Heritage alapja az 1940-es években a brit Királyi Légierő számára szállított modell. Valóban egy pilótaórával van tehát dolgunk, ám nagyon mást kapunk, mint amire számítunk. Egyáltalán nem a szokásos fekete alapon fehér számok, illetve mutatók a számlap színvilága, hanem pont fordított. A mutatók ráadásul kékítettek. Ha úgy tetszik, egy “gentleman” pilótaóra ez, ami persze részben érthető is. A repülés történetének hőskorát ugyanis jellemzően a felső 10000 tagjai írták. Az ellenséggel szembeni lovagiasság a második világháborúban már egyáltalán nem volt jellemző, de egymás közt azért még tartották ezt.

Longines Military Heritage - NATO-szíjjal már-már modern
Longines Military Heritage – NATO-szíjjal már-már modern

Ha eddig azt hittük, hogy ennél jobban már nem lóghatna ki az egykori óra, akkor nézzük meg az átmérőjét: 32,5 milliméter volt. Ezt egy rázkódó gépen leolvasni bizonyára nem volt egyszerű, hiába válogattak sasszeműeket pilótáknak. Szerencsére a Longines Military Heritage esetében azért figyeltek a méretre, de a 38,5 milliméteres tok sem nevezhető igazán nagynak. Persze a méret a múlt felidézéséből adódik. Így ugyanis valóban kellően vintázs-hangulatú tud lenni az óra. Van azonban a márkának egy további húzása is, amivel hihetően teszi sokkal korosabbá az órát. A számlap bézs felületén apró foltokat fedezhetünk fel, mintha valóban patinás lenne. Ezeket a foltokat a márka elmondása szerint kézzel, véletlenszerűen viszik fel, így elvileg mindegyik óra számlapja egyedi.

Longines Military Heritage - elsőre simán elhisszük, hogy régi, de a kidolgozása azért egyből elárulja
Longines Military Heritage – elsőre simán elhisszük, hogy régi, de a kidolgozása azért egyből elárulja

Az egyedüli vonása az órának, amivel valóban “hadrafoghatóságáról” árulkodik, az a méretes korona. Bár alapvetően nagy szükség nem lesz rá, hiszen elődjével ellentétben automata szerkezetet kapott. Konkrétan az L.888-as kalibert. Manufaktúra szerkezetnek ezt azért nem nevezhetjük, viszont valóban ritkaságszámba megy. Az ETA A31.L01-es szerkezeten alapul, ami pedig nem más, mint egy újragondolt ETA 2892-es. A legfőbb különbség a közel felével megnövelt járástartalék, ami így eléri a 64 órát. Cserébe a fellengésszámot 28000-ről 25200-ra (3,5 Hertz) szállították le. Jól látszik a Swatch-csoport törekvése, hogy a szabadalommal már nem védett, és ezért másolható ETA kaliberek helyére újakat hozzon. A Longines esetébe a Powermatic úgy tűnik nem jöhetett szóba, mivel az a csoport belépőkategóriás márkáinál játszik főszerepet.

Longines Military Heritage - gömbölyded hátlap, ahogy a stílushoz illik
Longines Military Heritage – gömbölyded hátlap, ahogy a stílushoz illik

Ma már kimondottan fontos, hogy az óra szíját bátran cserélgethessük, a Longines Military Heritage-hez is alapból két szíj jár, kiegészülve a cseréhez szükséges szerszámmal. Az óra idén Bázelben mutatkozott be, és egy szűk fél év elteltével került az üzletekbe, ahol 2000 frankért lehet a mienk.

www.longines.com