UNDONE X Batman 80. Évfordulós Kollekció

A hong-kongi UNDONE úgy tör fel az órás köztudatba, mint a Huanglong gejzír Kínában. Jól kitalált kollaborációiknak köszönhetően népszerűségük egyre csak nő.

Alapkoncepció

A megadott alkatrészvariánsokból magunk összeválogatta óránk lehet, mely aztán jó eséllyel nem jön szembe az utcán. E fő csapásirány mellett azonban egyre csak burjánzik az egyedi számlapok kertje. A holdraszállás ötvenedik évfordulója alkalmából kiadott 2019-es „űrhajós” emlék Snoopy igen nagy sikert aratott. Egyetlen nap alatt elfogyott mind a 2×300 darab óra.

A játékosság jegyében érkezett aztán kettő, a Monopoly társasjáték inspirálta modell. Végül a tavalyi sikertörténetre a koronát a decemberben, Batman születésének 80. évfordulójára bemutatott „The Caped Crusader” és „The Dark Knight” órák tették fel alaposan, ráadásul végre tokforma és anyaghasználat frontján is új vizekre merészkedett a gyártó.

UNDONE X Batman 80. The Crusader. Fotó: @Undonewatches

2019 utolsó durranása

Batman az a szuperhős, akiről már mindenki hallott, de senki sem ismeri igazán. Az 1939 márciusában megjelent Detective Comics 27. számában, Bob Kane és Bill Finger keze által a DC Comics égisze alatt született meg, mint „Bat-man” (akkoriban még kötőjellel írták, még inkább kihangsúlyozandó, hogy ő a denevér-ember), aki a mai napig Gotham védelmezője, idestova 80 éve. Így az UNDONE nem kis hagyatékhoz nyúlhatott (ahogy az sem „kispálya”, hogy ehhez meg tudta szerezni, vásárolni a Warner Bros jóváhagyását!), s tette mindezt szemlátomást kellő tisztelettel, s a fentiekkel összhangban két különböző korszakot is megidéző karórát alkotott.

UNDONE X Batman 80. The Crusader. Fotó: @Undonewatches

The Caped Crusader

Az 1989-es Tim Burton filmet vette alapul. A ma már klasszikussá és igen népszerűvé vált, sárga alapon fekete Batman logó színkombinációt maga a számlap is megörökíti. E szimbólumot a baloldali segédszámlapon találjuk meg. Igen, jól írtuk, a jól ismert „Batman jel” lett a percmutató! A leolvashatóság rovására ugyan, de bravúros ötlet, amit kár lett volna kihagyni. A számlapra került Tachymeter-skála is, ahol maga a felirat, s a 80-as szám (9 óránál) is sárga színt kapott, hogy még inkább emlékeztessen az évfordulóra.

UNDONE X Batman 80. The Crusader. Fotó: @Undonewatches
UNDONE X Batman 80. The Crusader. Fotó: @Undonewatches

Az éj sötét

A tizenkét óra index alatt a „Gotham City védelmezője 1939 óta” felirat tűnik fel, a kitalált város iránti lojalitás és elhivatottság jegyében. Éjjel aztán zöld radarkép fokozza az izgalmakat. A „Batarang” háttere sárga marad, de szintén zöldes árnyalatot vesz fel, s az indexek, az óra- és a percmutatók kék fényt kaptak.

A fent említett, gyártói merészségre visszatérve, nem meglepő a 6 óra tájon elhelyezett felirat azon része, amely a korlátozott példányszámban való elérhetőségről regél, ellenben a titán anyaghasználatra utaló szöveg már annál inkább izgalmas. Legalábbis abban a ligában, ahol az UNDONE játszik.

UNDONE X Batman 80. The Crusader. Fotó: @Undonewatches
UNDONE X Batman 80. The Crusader. Fotó: @Undonewatches

Eme igen könnyű, ámde meglehetősen ellenálló és strapabíró fémből faragott óratokot egyébként az első filmben látható Batmobile inspirálta. Az órát tekintve egyébként mindössze 39 grammot nyom az egész.

The Dark Knight

A Dark Knight kiadás már nem Hollywoodhoz, ellenben a New 52 képregény érához kötődik, mely Scott Snyder író és Greg Capullo grafikus kezei nyomán kelt életre. Nem tévedünk, ha azt állítjuk, hogy e legendás páros tette igazán sötétté a „Sötét lovag” világát. A noir-szerű, komor, szürke képi világ az órán is visszaköszön. A titán tokot e küldetés során, a szintén matt szürke számlap erősíti. Rajta a hivatalos Wayne Industries védjegy.

UNDONE X Batman 80. The Dark Knight. Fotó: @Undonewatches

A 2011 óta efféle formában ismert Batman szimbólum ezúttal a jobboldali, 24 órás segédszámlap hátterében, dombornyomova szerepel. Sötétben kéknitró” árnyalattal ragyog a két segédtárcsa, az indexek és a mutatók lumineszcens festékkel töltött része. Ez éji képvilágot a Batmobile(ok) utánégetői inspirálták.

UNDONE X Batman 80. The Dark Knight. Fotó: @Undonewatches
UNDONE X Batman 80. The Dark Knight. Fotó: @Undonewatches

Mindkét verzió a már „bejáratott” Seiko VK64 kvarc „hibrid” szerkezettel került forgalomba, melyet láthatóvá is tettek. Igaz, az átlátszó hátlapot nagyobb részt kitakarja egy 80. évfordulóra emlékeztető matrica. A tokátmérő 40, a tokfülek közötti távolsága 20 milliméter, így adott esetben a szíjcsere sem bonyolult feladat. Bár a gyári szürke krokodilbőr (Dark Night), illetve a sárga szegéllyel vart textil szíj (Crusader) tökéletesen passzol az átadni kívánt hangulathoz.

UNDONE X Batman 80. The Dark Knight. Fotó: @Undonewatches

E két limitált kiadás legnagyobb erőssége pedig éppen ebben rejlik, bár nem szabad megfeledkeznünk a különleges anyaghasználat adta plusz értékről sem. Miközben az árazás továbbra is bőven a megfizethető szinten maradt (hozzávetőleg 115.000 Ft). A 2019. évet magunk mögött tudva, az UNDONE egyedi számlapok iránti lelkesedését látva joggal merül fel a kérdés, vajon mi jöhet még ezután? Talán 2020-ban eljön az ideje az első Star Wars, vagy Star Trek karóráknak? Hiszen megannyi parlagon heverő popkultúra ikon maradt még, hová „UNDONE még nem merészkedett”.

UNDONE X Batman 80. The Dark Knight. Fotó: @Undonewatches

UNDONE X BATMAN

Kovács Adrián

Szerkesztette RetekG