UNDONE X Batman 80. Évfordulós Kollekció

A hong-kongi UNDONE úgy tör fel az órás köztudatba, mint a Huanglong gejzír Kínában. Jól kitalált kollaborációiknak köszönhetően népszerűségük egyre csak nő.

Alapkoncepció

A megadott alkatrészvariánsokból magunk összeválogatta óránk lehet, mely aztán jó eséllyel nem jön szembe az utcán. E fő csapásirány mellett azonban egyre csak burjánzik az egyedi számlapok kertje. A holdraszállás ötvenedik évfordulója alkalmából kiadott 2019-es „űrhajós” emlék Snoopy igen nagy sikert aratott. Egyetlen nap alatt elfogyott mind a 2×300 darab óra.

A játékosság jegyében érkezett aztán kettő, a Monopoly társasjáték inspirálta modell. Végül a tavalyi sikertörténetre a koronát a decemberben, Batman születésének 80. évfordulójára bemutatott „The Caped Crusader” és „The Dark Knight” órák tették fel alaposan, ráadásul végre tokforma és anyaghasználat frontján is új vizekre merészkedett a gyártó.

UNDONE X Batman 80. The Crusader. Fotó: @Undonewatches

2019 utolsó durranása

Batman az a szuperhős, akiről már mindenki hallott, de senki sem ismeri igazán. Az 1939 márciusában megjelent Detective Comics 27. számában, Bob Kane és Bill Finger keze által a DC Comics égisze alatt született meg, mint „Bat-man” (akkoriban még kötőjellel írták, még inkább kihangsúlyozandó, hogy ő a denevér-ember), aki a mai napig Gotham védelmezője, idestova 80 éve. Így az UNDONE nem kis hagyatékhoz nyúlhatott (ahogy az sem „kispálya”, hogy ehhez meg tudta szerezni, vásárolni a Warner Bros jóváhagyását!), s tette mindezt szemlátomást kellő tisztelettel, s a fentiekkel összhangban két különböző korszakot is megidéző karórát alkotott.

UNDONE X Batman 80. The Crusader. Fotó: @Undonewatches

The Caped Crusader

Az 1989-es Tim Burton filmet vette alapul. A ma már klasszikussá és igen népszerűvé vált, sárga alapon fekete Batman logó színkombinációt maga a számlap is megörökíti. E szimbólumot a baloldali segédszámlapon találjuk meg. Igen, jól írtuk, a jól ismert „Batman jel” lett a percmutató! A leolvashatóság rovására ugyan, de bravúros ötlet, amit kár lett volna kihagyni. A számlapra került Tachymeter-skála is, ahol maga a felirat, s a 80-as szám (9 óránál) is sárga színt kapott, hogy még inkább emlékeztessen az évfordulóra.

UNDONE X Batman 80. The Crusader. Fotó: @Undonewatches
UNDONE X Batman 80. The Crusader. Fotó: @Undonewatches

Az éj sötét

A tizenkét óra index alatt a „Gotham City védelmezője 1939 óta” felirat tűnik fel, a kitalált város iránti lojalitás és elhivatottság jegyében. Éjjel aztán zöld radarkép fokozza az izgalmakat. A „Batarang” háttere sárga marad, de szintén zöldes árnyalatot vesz fel, s az indexek, az óra- és a percmutatók kék fényt kaptak.

A fent említett, gyártói merészségre visszatérve, nem meglepő a 6 óra tájon elhelyezett felirat azon része, amely a korlátozott példányszámban való elérhetőségről regél, ellenben a titán anyaghasználatra utaló szöveg már annál inkább izgalmas. Legalábbis abban a ligában, ahol az UNDONE játszik.

UNDONE X Batman 80. The Crusader. Fotó: @Undonewatches
UNDONE X Batman 80. The Crusader. Fotó: @Undonewatches

Eme igen könnyű, ámde meglehetősen ellenálló és strapabíró fémből faragott óratokot egyébként az első filmben látható Batmobile inspirálta. Az órát tekintve egyébként mindössze 39 grammot nyom az egész.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

The Dark Knight

A Dark Knight kiadás már nem Hollywoodhoz, ellenben a New 52 képregény érához kötődik, mely Scott Snyder író és Greg Capullo grafikus kezei nyomán kelt életre. Nem tévedünk, ha azt állítjuk, hogy e legendás páros tette igazán sötétté a „Sötét lovag” világát. A noir-szerű, komor, szürke képi világ az órán is visszaköszön. A titán tokot e küldetés során, a szintén matt szürke számlap erősíti. Rajta a hivatalos Wayne Industries védjegy.

UNDONE X Batman 80. The Dark Knight. Fotó: @Undonewatches

A 2011 óta efféle formában ismert Batman szimbólum ezúttal a jobboldali, 24 órás segédszámlap hátterében, dombornyomova szerepel. Sötétben kéknitró” árnyalattal ragyog a két segédtárcsa, az indexek és a mutatók lumineszcens festékkel töltött része. Ez éji képvilágot a Batmobile(ok) utánégetői inspirálták.

UNDONE X Batman 80. The Dark Knight. Fotó: @Undonewatches
UNDONE X Batman 80. The Dark Knight. Fotó: @Undonewatches

Mindkét verzió a már „bejáratott” Seiko VK64 kvarc „hibrid” szerkezettel került forgalomba, melyet láthatóvá is tettek. Igaz, az átlátszó hátlapot nagyobb részt kitakarja egy 80. évfordulóra emlékeztető matrica. A tokátmérő 40, a tokfülek közötti távolsága 20 milliméter, így adott esetben a szíjcsere sem bonyolult feladat. Bár a gyári szürke krokodilbőr (Dark Night), illetve a sárga szegéllyel vart textil szíj (Crusader) tökéletesen passzol az átadni kívánt hangulathoz.

UNDONE X Batman 80. The Dark Knight. Fotó: @Undonewatches

E két limitált kiadás legnagyobb erőssége pedig éppen ebben rejlik, bár nem szabad megfeledkeznünk a különleges anyaghasználat adta plusz értékről sem. Miközben az árazás továbbra is bőven a megfizethető szinten maradt (hozzávetőleg 115.000 Ft). A 2019. évet magunk mögött tudva, az UNDONE egyedi számlapok iránti lelkesedését látva joggal merül fel a kérdés, vajon mi jöhet még ezután? Talán 2020-ban eljön az ideje az első Star Wars, vagy Star Trek karóráknak? Hiszen megannyi parlagon heverő popkultúra ikon maradt még, hová „UNDONE még nem merészkedett”.

UNDONE X Batman 80. The Dark Knight. Fotó: @Undonewatches

UNDONE X BATMAN

Kovács Adrián

Szerkesztette RetekG