Tetovált mutatók

Az Hublot Big Bang Sang Bleu II tipikusan egy olyan óra, amelyet jóformán egyetlen egy fősodorba tartozó márka sem igazán dobhatott volna ilyen hitelesen piacra.

Az ok rendkívül egyszerű: az óra egy viszonylag híres svájci tetoválóművész, Maxime Plescia-Büchivel való együttműködés eredménye. A művész a geometriai stílus egyik jeles képviselője, ami egyben magyarázat is a meglehetősen szokatlan látványra. Az Hublot pedig az óraipar talán egyik legvagányabb mainstream márkája, így egy tetoválás szinte kötelező náluk.

Hublot Big Bang Sang Bleu II – páratlan látvány; a leolvashatóság most nem számít

Az Hublot-nál alapos munkát végeztek: nem csupán a számlapot tették egyedivé, hanem a tokot is. Míg előbbi, ha valakivel együttműködnek, bevett szokás, utóbbi ritka, mint a fehér holló. Elsősorban ezért is tűnik hitelesnek ez az időmérő. Persze nem egy teljesen új tokot alkottak. A jól ismert Big Bang tok vonalai gond nélkül felismerhetőek, a 45 milliméteres átmérőnek köszönhetően még távolról is. Anyaga titán vagy arany, amely utóbbihoz bizony erős kar kell. Egy ilyen nagy, és 16,5 milliméter vastag tok aranyból azért húzza a csuklót. A szokásos Big Bang tokhoz képest az eltérés elsősorban a felületeken jelentkezik, egész látványosan a lünettán. A geometriai formákból adódó éles szögek szinte egy igazi domborművé formálják a tokot.

Hublot Big Bang Sang Bleu II – volt mit szálcsiszolni és polírozni

Amin azonban először megakad a szemünk, az a számlap. Valójában olyannal az óra nem is igen rendelkezik, pusztán a segédszámlapok három és kilenc óránál takarnak el egy keveset a szerkezetből. Az egyedi látványért a mutatók felelősek. Ha esetleg nem tűnt volna fel, itt egy kronográffal van dolgunk, amelynek hatvan perces összegzőjét a számlap jobb oldalán találjuk, míg másodpercmutatója központi elhelyezésű. Nyilván nem kell mondani, hogy a leolvasás nem éppen gyerekjáték, de azt sem, hogy ennek az órának nem az a célja.

Hublot Big Bang Sang Bleu II – mutatók balról jobbra: kismásodperc, perc, kronográf másodperc, óra, kronográf perc

A mutatók az óra megjelenésén kívül a műszaki teljesítményért is felelősek. Ezek a mutatók ugyanis jóval nehezebbek a hagyományos mutatóknál, nagyobb terhelést róva a szerkezetre. Az egyébként a márka sajátja, a HUB1240 Unico, egy fly-back rendszerű kronográf kaliber 72 óra járástartalékkal. A szerkezet érdekessége, hogy méretben az ETA/Valjoux 7750-hez igazították. Természetesen a rotor is egy geometriai minta, igazodva a művész stílusához.

Hublot Big Bang Sang Bleu II – 45 mm széles, 16,5 mm magas, arany; súlyzónak is elmenne

A 200 (titán) illetve 100 (arany) példányra limitált modell komplexebb alkotás a három évvel korábbi elődhöz képest, és talán ezért szebbnek is tekinthető. A biztos, hogy ezt az órát végképp bűn lenne mandzsetta alá rejteni, elvégre mégiscsak 25000 euró (titán) vagy közel dupla annyit (arany) gombolnának le érte.

www.hublot.com