Nomos mustra

Roland Schwertner 1990-ben alapította a Németország óraiparának fellegvárának számító, egyébként nagyon is kisvárosi Glashüttében a Nomos céget. Aztán ’92-ben Bázelben is bemutatkozott első óráival, a Tangente, az Orion, a Ludwig és a Tetra modellekkel, a siker pedig azonnali volt.

A magyar vásárlók is korán megismerkedhettek a Nomos óráival, és a márka itthoni népszerűsége mutatta, a Schwertner által kialakított stílus nem hagyott hidegen minket sem. A Nomosok letisztult egyszerűsége, a bauhausos számlap-tipográfia, a vékony üvegrámák és a finom, keskeny acélmutatók együttese látványosan megkülönböztette a Nomos óráit a kor divattrendjeit követő márkákétól.

Roland Schwertner, a Nomos alapítója
Roland Schwertner, a Nomos alapítója

Így van ez szerencsére még ma is, de volt és van még valami, ami a Nomos óráit vonzóvá tehette az órák iránt érdeklődőknek, az óraszerkezet. Schwertner már a kezdetektől zászlajára tűzte, hogy saját maga házon belül készíti az óraszerkezeteket. A kezdetekben mindez csak annyit jelentett, hogy az ETA-tól kitben vásárolta a Peseux 7000-es szerkezeteket, amiket aztán Glashüttében tökéletesített, finomított tovább. Az óraszerkezet értékének legalább 50%-a kell, hogy házon belül készüljön, addig szó sem lehet a manufaktúrakaliber kifejezés használatáról. Ezt az 50%-ot alig egy-két év után, akkor haladta meg a Nomos műhelyeiben hozzáadott érték, amikor az alapszerkezetet már nemcsak sajátos díszítésekkel, új kilincsszerkezettel és főrugóval, de egy saját tervezésű és „nagyon glashüttei” jellegzetességgel, a háromnegyed híddal is kiegészítették. Ettől kezdve beszélhetünk úgy a Nomos óraszerkezeteiről, mint tipikusan glashüttei stílusú manufaktúrakaliberekről.

A kezdeti években a kisváros egyik zöldellő domboldalán álló, részben Bauhaus-stílusú villában működött a cég. Minden elfért ott eleinte, a bemutatóteremtől és az irodáktól kezdve a műhelyekig, bár ha az emeleti „konyhában” a mikrót kerestük volna, a helyén a csavarok kékítésére szolgáló apró kemencét találjuk.

Uwe Ahrendt, a Nomos jelenlegi vezérigazgatója
Uwe Ahrendt, a Nomos jelenlegi vezérigazgatója

A siker keresletet szült, és ennek kielégítésére új helyet kellett keresni a cégnek, még mielőtt a zsúfoltság káoszba csapott volna át, mert ugye mi sem állhat távolabb egy német cégtől, mint a rendetlenség. Bár a termelés megmaradt a kis manufaktúrákra jellemző mennyiségi szinten, de végre kényelmes, szellős és világos helyen dolgozhattak, mikortól a Glashütte főutcájával, az Altenberger Strasséval párhuzamosan csordogáló Müglitz-patak partján álló új, földszintes épületbe költöztek.

Glashütte, Bahnhof - a Nomos gyártóbázisa. Tervezés és kommunikáció már Berlinben folyik
Glashütte, Bahnhof – a Nomos gyártóbázisa. Tervezés és kommunikáció már Berlinben folyik

Kevésre rá, 2002-ben a Müglitz, a mély kanyonjában sokszor alig látszó erecske tomboló szörnyeteggé változva rombolta le a város alacsonyabb fekvésű részeit. Az árvíz teljesen megsemmisítette a Nomos létesítményét is, minden tönkrement. Schwertner azonban szerencsére nem adta fel, és segítő adományokból, no meg persze hitelből mindent újra kezdett. Kinézte a Nomos új épületének a városka kihasználatlan, de nagyon is impozáns, patinás pályaudvarát, ahol aztán újra berendezkedtek. Felújítása után szinte már csak a mögötte még mindig ott futó vonatsínek emlékeztetnek az épület egykori funkciójára, a régi és új épületrészek világos, kényelmes irodákat és szinte steril, vadonatúj gépekkel berendezett műhelyeket rejtenek.

Nomos Alpha, látványos a Glashüttére jellemző háromnegyedes híd
Nomos Alpha, látványos a Glashüttére jellemző háromnegyedes híd

Az biztos, hogy cseppet sem kell szerénykedniük a Nomosnál dolgozóknak, még a nagy és Glashütte presztízsét már több mint száz éve őrizgető, fényező, patinás cégek mellett sem. A Nomos csendben növekedve lassan-lassan közelít a legnagyobbakhoz, bár még messze nem ez a deklarált célja. A cég sikereinek egyik kovácsa a vezetésben már kezdetek óta részt vevő Uwe Ahrendt, aki Schwertner visszavonulása óta már vezetőként viszi a céget.

Nomos Beta szerkezet - nem magasabb lett az alapul szolgáló Peseux 7000, hanem szélesebb
Nomos Beta szerkezet –
nem magasabb lett az alapul szolgáló Peseux 7000, hanem szélesebb

Ahrendt 30 volt amikor Schwertnerrel elkezdték, okos, szorgalmas, dinamikus, és így persze, hogy nagyon sikeres, amit az eladások számain túli elismerés, az Ernst & Young által 2014-ben neki ítélt „Entrepreneur of the Year”, azaz az év vállalkozója díj is jelez. És Ahrendt tele van tervekkel. Még most is, de az elmúlt években általa dédelgetett tervek részben már meg is valósultak.

A második rész október 20-án, 14:30-kor jelenik meg.

www.nomos-glashuette.com