Nomos mustra II.

Roland Schwertner 1990-ben alapította a Németország óraiparának fellegvárának számító, egyébként nagyon is kisvárosi Glashüttében a Nomos céget. Aztán ’92-ben Bázelben is bemutatkozott első óráival, a Tangente, az Orion, a Ludwig és a Tetra modellekkel, a siker pedig azonnali volt.

UGRÁS AZ ELSŐ RÉSZHEZ

A P7000-es szerkezet első átalakításairól már esett szó, de a háromnegyed híd csak az egyik első lépés volt a manufaktúra életében. Hamarosan saját dátummechanizmust mutattak be, amit ügyesen nem rá a szerkezetre, hanem aköré szerkesztettek, így annak vastagsága nem változott, majd ugyancsak síkba építve sikerült megoldani a járástartalék-kijelzés módját is. Ezek a komplikációk ma is szerepelnek a Nomos óráiban, de azóta már szintet lépett a cég. Legújabb óraszerkezetük a rendkívül lapos (3,2 milliméter) automata DUW3001-es és ugyanez, körülötte a peremi dátummal, ami a DUW4001-es számot kapta. A szerkezetek alaplemeze és a felső háromnegyed híd között mindössze egy milliméternyi tér áll rendelkezésre, ebben kellett elhelyezni az automatika és a járó mechanizmus minden kerekét és más alkatrészét. Az új óraszerkezetek nagyon lapos, 3,2 milliméteres vastagsága ugyan nem világrekord, de majdnem, sőt, ebben a 3000 € körüli árszegmensben biztosan az.

Nomos Swing System - saját szerkezet előtt előbb saját szabályzással kezdték
Nomos Swing System – saját szerkezet előtt előbb saját szabályzással kezdték

A DUW3001-es legfeljebb a számlap felőli oldalon, nyomokban emlékeztet az egykor még P7000-es átalakításokból született első saját Nomos-szerkezetekre. Az akkori manufaktúrakalibereknél is meghaladta a saját munka és saját alkatrészek aránya az 50%-ot – ennyi kellett a manufaktúrakaliber kifejezés használatának jogához –, de a DUW3001 és 4001-esben már 95% ez az érték. Benne van ebben az is, hogy a Nomos 2014 óta házon belül készíti az órák gátszerkezetét és billegőjét is, a rendszernek pedig nevet is adtak, ez a „Nomos swing system”. Az új rendszer és persze a vadonatúj, modern gépek – amelyek az alkatrészkészítés megengedett toleranciáját az óraiparban elfogadott 50%-ára redukálták – lehetővé tették, hogy a Nomos már óráinak rendkívüli pontosságát is joggal hirdethesse. Talán a legkedveltebb Nomos-óra a Tangente, aminek új, automata változata is már ezt a DUW3001-es szerkezetet kapta, de ugyanez került a csinos Minimatikba is. A 2014-ben bemutatott Metro egy járástartalék-kijelzős újdonság volt, de már dátumot is kapott az óra, továbbá másfél milliméterrel növekedett is az átmérője. Jót tett neki, a Tangentét 35 millimétere miatt szépsége ellenére is túl kicsinek vélő vásárló is elégedett lehet az új Metro 38,5 milliméterével. Mindez nagyon szép kedves Nomos – mondhatják a pallérozott ízlésű, vállaltan sznob órafanok –, de hol van ez a nagy glashütteiek, a Lange, az Original vagy akár csak a kisebb, de messze magasan a luxusban tevékenykedő Moritz Grossmann munkáinak szintjétől?

Két kedvelt Nomos: Tangente Automatik (amelyet már a Neomatik váltott le) és a Minimatik DUW3001-es kaliberrel
Két kedvelt Nomos: Tangente Automatik (amelyet már a Neomatik váltott le) és a Minimatik DUW 3001-es kaliberrel

Nagyok kihívója

Nos, tessék nyugodtan meglepődni, a Nomos ebben a játékában is pályára lépett! Mi az hogy pályára lépett, talán egyenesen győzni is akar?! De lássuk csak sorban, hogy mi is az a nagy dobás, amivel itt-ott akár a patinásabb német márkák is megszorongathatók lehetnek! A nagy dobás bizony mindjárt kettő. Két óraszerkezet, két olyan, hagyományos glashüttei rendszerű és stílusú mestermű, ami megállná a helyét a gazdagabb szomszédmárkák kínálatában is. A DUW1001-ről és DUW2001-ről van szó, egy kerek és egy hordóforma szerkezetről, de persze ez így nem túl sokat mondó. A fotók azonban már beszédesebbek.

El lehet gyönyörködni a pazar, napsugárcsiszolással díszített háromnegyedes hidakon, a bennük két vagy három kékített csavarral rögzített arany kőfoglalatokon vagy akár hattyúnyakas szabályozóval felszerelt, kézi vésetekkel díszített billegőhídon is, amelyik alatt a csavaros peremsúlyokkal ellátott billegőt látjuk táncolni.

Nomos Lambda tiefblau
Nomos Lambda tiefblau

Ezt az előző mondatot idemásolhattam volna egy glashüttei luxusmárka szerkezeti leírásából is, szinte bármelyikéből, de ez a bármelyik azért elég kevés. Alig néhány márka van csak ugyanis a világon, akiknek olyan óraszerkezeteik vannak, hogy a fenti leírással lehetne jellemezni őket. A fenti ismérvek ugyanis csakis Glashütte nagyon patinás, magas luxust képviselő márkáinak óraszerkezeteire jellemzők, de – például a Glashütte Original esetében – még azok közül sem minden darabra. Márpedig a Nomos most ilyen óraszerkezeteket készített, és mindjárt kettőt is! No nem két darabot, hanem kétfélét, és bár a velük készülő Lux- és Lambda-órákra előjegyzés után vagy hat hónapot kell még várni, de a cég készen áll a folyamatos gyártásukra.

Nomos Lambda tiefblau - szépen kitölti a tokot a DUW 1001
Nomos Lambda tiefblau – szépen kitölti a tokot a DUW 1001

Az újonnan, a Nomos első igazi luxusóráiban bemutatkozó óraszerkezetek nemcsak a műszaki (82 órás járástartalék és 6 pozícióban történt beszabályozás) és feljebb már említett esztétikai kvalitásaikkal döbbentették meg a konkurenseket és a piaci szakértőket, de áraikkal is. Valami anekdotából ideemelve lehetne mondani, hogy „Na erre azért nem számítottam!”, de hát erre tényleg senki nem számított.

Nomos Lux nőknek
Nomos Lux nőknek

A hordóformát lágy vonalú peremekkel és drótfülszerű szíjtartókkal körbeölelő Lux-órák női kézen kell, hogy jól mutassanak. Meg is felel ennek a karcsú csuklókon is jól mutató óratok a nagyjából 38×34 milliméteres méretével. A számlap belső, kör alakú része mindig matt törtfehér, de az azt körülvevő felületnek több színváltozata is elérhető. Mindez a csoda úgy, hogy még a fehérarany változat ára sem éri el a 15 000 eurót.

Nagy kihívás ez a hasonló minőséget lényegesen drágábban, akár többszörös áron kínáló régi glashütteieknek, de hát a „karaván halad”.

DUW 2002 egy Nomos Lux órában. Ritkán készül formaszerkezet (az adott tok formájához illő szerkezet), ha viszont igen, mindig gyönyörű
DUW 2002 egy Nomos Lux órában. Ritkán készül formaszerkezet (az adott tok formájához illő szerkezet), ha viszont igen, mindig gyönyörű

A női óra még csak hagyján, de vélhető, hogy különösen fájó lesz nekik a Nomos-konkurencia, a máris kapható (megrendelhető) férfióra, a Lambda esetében. A legmagasabb minőségért akár komoly pénzeket is áldozó vásárlók többsége ugyanis férfi, de egyik sem bolond. A talán túlságosan is konzervatív Lange és a presztízsóráival hasonló stílust követő Glashütte Original kollekciójának azok a darabjai, amelyek összehasonlíthatók a Lambdával, lehet hogy vele szemben szégyenszemre alul maradnának. A Lambda ugyanis – anélkül, hogy szerkezetét, a DUW1001-et tovább méltatnám is – egy rendkívül vonzó óra, rendkívül vonzó áron. Kevesebb, mint 14 000 euró ezért a minőségért és ezért az esztétikai élményért szinte ingyen van, még ha nagyon furán is hangzik ez. Végre egy Nomos átmérőjére sem lehet már panasz, a 42 milliméter már megadja azt a komolyságot, ami egy ilyen szerkezet esetében az órának szinte jár.

A műszakirajz-precizitású számlapgrafika és a hajszálvékony mutatók pedig nagyon kifinomult, de merőben másfajta eleganciát eredményeznek, mint amit Glashütte nagyjaitól megszoktunk. Na jó, most már van egy kivétel is köztük, és a Nomos az! Az a Nomos, aki bár régóta ezen az úton jár, mégsem gondolta róla senki, hogy mostantól már őt is oda kell számítanunk a nagyok közé.

UGRÁS AZ ELSŐ RÉSZHEZ

A cikk az Óra Magazin 97. számában jelent meg.

www.nomos-glashuette.com