Megújult klasszikus

Longines Master Collection Moonphase szinte minden szempontból egy klasszikus svájci időmérő, mind a formanyelv, mind a komplikáció tekintetében. Mi mást is várnánk tőlük.

Persze a klasszikus azért messze nem jelenti azt, hogy szokványos is lenne. Erről először is Swatch-csoport gondoskodott, amelyhez a Longines is tartozik. Idén ugyanis nem vettek részt a Bázelben a vásáron. Újdonságokkal azért természetesen készültek. Másodszor a szintén a csoporthoz tartozó ETA állt elő egy kisebb meglepetéssel.

A Longines a Swatch-csoport jogelődjébe való beolvasztása óta, ami még a nyolcvanas években történt, nem készít saját szerkezetet. Ez gazdaságossági okokból az ETA feladata. Hasonló megoldást alkalmaz a többi csoport is, így a szó legszorosabb értelmében manufaktúra szerkezetről nem beszélhetünk. Ennek ellenére az L899-es kalibert kizárólag a Longines használhatja (egyelőre).

Longines Master Collection Moonphase – kék, de gyémántokkal

Ahogy az elmúlt évtized többi Longines kalibere, úgy ez is egy ETA-n alapszik, konkrétan a 2892-esből fejlesztett A31.L91 kaliberen. Ennek előnye az elődhöz képest a majdnem 50 százalékkal növelt járástartalék, amely így eléri a 64 órát. Érdekesség, hogy egyéb megoldások mellett a megnövekedett járástartalék egy klasszikus megoldással, a fellengésszám csökkentésével érték el, de egy meglehetősen szokatlan érték mellett tették le a garasukat. A billegő 25200 féllengést végez óránként, azaz 3,5 Hertz a frekvenciája. (Az általánosan elterjedt érték 4 Hertz, avagy 28800 féllengés/óra.)

Az L899-es másik érdekessége a dátum mutatóval történő kijelzése. Ez a holdfázis peremén történik, azaz nem követel magának külön teret a számlapon. A számlap így kifejezetten harmonikus megjelenést kapott, amit szokványos módon, dátumablakkal kizárt, hogy megvalósíthattak volna.

Longines Master Collection Moonphase – tipikus Longines-számlap

A Longines így sikeresen különül el a csoporton belüli márkáktól, de a versenytársaitól is, ami mint tudjuk, luxustermékeknél alapkövetelmény. A funkcionalitást meglehetősen széles választék egészíti ki. Konkrétan 11+6 különböző kivitel kapható két méretben, 40 és 42 milliméteres átmérővel. A kisebbiknél gyémántokkal kirakott verzió is készül- Mindehhez egy meglepően baráti, a versenytársak szempontjából agresszív ár társul. A 40 milliméteresek 2210 frankért, a 42 milliméteresek pedig 2280 frankért kaphatóak, függetlenül attól, hogy bőrszíjjal vagy fémcsattal kérjük. A gyémántváltozat csak kicsivel drágább, ott 2560 frank a javasolt fogyasztói ár.

www.longines.com