Lehet izgulni

Eljött a pillanat, amikor eldől a Swatch-csoport ETA szerkezetgyártó részlegének a jövője. Amiről a néhai csoportvezér álmodott, csütörtökön valóra válhat.

Bizonyára sokan tudják, hogy az ETA azon kötelezettségéről van szó, miszerint csoporton kívüli vállalkozásoknak is kell szerkezeteket szállítania. Ez azt jelenti, hogy a versenytársakat is köteles ellátni szerkezetekkel. Ez a fura helyzet a kvarcválság szülöttje, és valóban ideje volt már, hogy megszűnjön, változatosabbá téve így a svájci mechanikus szerkezetek világát.

A történet fintora, hogy a sztorit pont a versenytársak indították el 2002-ben. Ők a svájci kereskedelmi kamarához, a Weko/Comco-hoz fordultak. Szerintük ugyanis az ETA visszaélt erőfölényével, mivel megválogatta volna, kinek is szállít. A fagyi 2009-ben nyalt vissza, amikor már az ETA fordult a kamarához, hogy igenis megválogatnák, kinek szállítanak. Döntés hosszú huzavona után 2011-ben született, és elvileg idén karácsonyig kötelezi az ETA-t arra, hogy fokozatosan csökkenő mennyiségben, de szolgálja ki a versenytársakat is.

A 2000-es években a mechanikus szerkezetekkel szerelt órák mennyisége hihetetlen mértékben nőtt, amiben az ETA-nak elévülhetetlen érdemei vannak. Ugyanakkor a Swatch-csoport aligha örült ennek, hiszen a konkurenciát volt kénytelen hizlalni. Az idén karácsonyig terjedő nyolc éves időszaknak kellett elvileg elég időt biztosítania ahhoz, hogy a versenytársak felkészülhessenek. Születtek is szépen sorban a különböző manufaktúra szerkezetek.

Rózsaszínű szemüveg nélkül

A helyzet azonban nem ennyire rózsaszínű. Először is a következő évre szóló megrendelést általában nyáron kell leadni az ETA-nak. Így volt ez idén is. Ugyanakkor döntés még nincs, és az ETA nem is igazolta vissza a megrendeléseket. A szófukar cég saját bevallása szerint félmillió szerkezetről van szó. Ha ezt a félmilliót hirtelen pótolni kellene, az finoman szólva nagy kihívás lenne. A legnagyobb versenytárs, a Sellita, amely a svájci szerkezetek szűk 15 százalékát állítja elő, jelenleg évi kb. egy millió szerkezetet tud szállítani. Máról holnapra nem valószínű, hogy 50 százalékkal emelni tudná a gyártott mennyiséget. A többi (nem valamely luxus-csoporthoz tartozó) szerkezetgyártó cég a teljes termelés alig 2 százalékát adja, őket gyakorlatilag hanyagolni lehet.

A kamarának a döntést előkészítő bizottság a teljes tiltást javasolja, azaz a Swatch-csoport szabadon dönthetné el, hogy kinek szállít. Ennek a javaslatnak elvileg titokban kellett volna maradnia csütörtökig, de a svájci diszkréció sem a régi már. Ha ez valóban bekövetkezne, és az ETA csak csoporton belül szállítana, elveszítené piaci részesedésének többségét (amely jelenleg 57,9 %), bár továbbra is messze piacvezető maradna.

Szerencsére nem eszik ennyire forrón a kását. Ha az ETA-nak kedvező döntés születne, nagy valószínűséggel akkor is szállítana egyes független márkáknak, elsősorban a kisebbeknek. Ami bizonytalan, azok a női órákba szánt mechanikus szerkezetek. Ezek fejlesztésével ugyanis nem foglalkoztak a versenytársak, jelenleg nem látni, honnan lehet ilyet keríteni. A női órák iránti kereslet is jelentősen bővült az elmúlt két évtizedben, és egyáltalán nemcsak a divat- és ékszerórák területén. Csütörtökön okosabbak leszünk.