KUSTOM WATCHES – Építs magadnak órát!

Moduláris óratokokról, szabadon variálható komponensekről hallottunk már, de arról, hogy mindezt végül otthon, saját magunknak kell összepakolni, az valami új! LEGO órakedvelő felnőtteknek! Nosza, építsünk magunknak órát! Ebben segít a KOSTUM WATCHES.

KUSTOM WATCHES MARK 1. Fotó: @RetekG
KUSTOM WATCHES MARK 1. Fotó: @RetekG

Kvarc szerkezet, Rolexszerű tokforma, sőt az egyik számlap egy az egyben Yacht-Master II másolat, Rolex President jellegű csat, bla, bla, bla. Intézzük el a nyekergést rögtön az elején. Persze, sehol a világmegváltó eredetiség, nincs villantós „in-house” mechanikus csoda, de még egy Miyota automata sem. A poén most nem ez, és mégis mindenki nevethet a végén.

KUSTOM WATCHES MARK 1. Fotó: @RetekG
KUSTOM WATCHES MARK 1. Fotó: @RetekG

Az olasz, sőt római KUSTOM WATCHES kétségtelenül nem való a magát néha talán túl komolyan is vevő sznob rétegeknek, ellenben mindenki, akiben maradt egy csipetnyi a gyermeki énjéből, aki szeret játszani, szórakozni, annak örömet szerezhet.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany

Miről van szó?

A címben leírtakhoz híven valóban egy (leegyszerűsített) óraépítő készletről. A gyártó online boltjában kiválogathatjuk a nekünk tetsző komponenseket, amit aztán magunknak kell összepakolni miután meghozta a postás. A móka ára 200 és 285 euró között  (~80.000 Ft.-) mozog, a kiválasztott tartozékoktól függően.

KUSTOM WATCHES MARK 1. Fotó: @RetekG

Miből lehet válogatni?

Számlap, lünetta, óratok (41 mm), szíj és csat. Az első kicsit trükkös, hiszen lényegében egy belső óratokot, az üveget, a hátlapot, a mutatókat, na és persze a szerkezetet is magába foglalja. A végül összeállítható karóra 100 méterig vízálló. Ezért a legfontosabb belsőségek összepakolását mégsem bízza avatatlan kezekre a gyártó. Az szépen összecsavarozva, bolond biztosan érkezik. A fém elemeket tekintve rozsdamentes acél, illetve fekete és rózsaarany (színűre bevont) változatok között szemezgethetünk. Számlap lehet fehér és fekete, rajta alapvetően kettőféle mutató és ugyanennyi index kiosztással, így ez utóbbi részegység 9 db variációja kerülhet külön-külön, de akár mind együtt is a kosárba (több számlap, tok, szíj stb, ami persze nagyobb végszámlát is eredményez). Karunkra fémcsattal (három szín) vagy bőr- esetleg textilszíjjal csatolhatjuk. A színeket ízlés szerint akár egyeztethetjük is, de a játék szépsége épp az, hogy abszolút el is üthetnek egymástól.

KUSTOM WATCHES MARK 1. Fotó: @RetekG

Mi lesz a csomagban?

Apró dobozok. Minden egyes megrendelt egység egyenként, igényesen csomagolva. Azokat kibontva aztán kezdődhet a „LEGO”.

KUSTOM WATCHES MARK 1. Fotó: @RetekG
KUSTOM WATCHES MARK 1. Fotó: @RetekG

Hogyan csináljuk?

A KUSTOM WATCHES koncepciójának lényege, hogy a fent részletezett alkatrészekből mi magunk rakhatjuk össze, méghozzá a nekünk tetsző konstellációt. A felhozatal keretein belül meglehetősen szabadon. Ráadásul, ha rászánjuk a pluszköltséget, ezen alkotórészeket bármikor kedvünk szerint cserélgethetjük is. Az összeépítés egyébként nem a legegyszerűbb, de azért nem is agysebészet. Épp annyi kihívást tartogat, amennyit el is várunk egy efféle „élmény órázástól”.

KUSTOM WATCHES MARK 1. Fotó: @RetekG

Először is

Fogjuk a számlapnak (DIAL) nevezett dobozt (vagy dobozokat), kikapjuk belőle a kiválasztott példányt, és javallatunk szerint legjobb, ha valamilyen nem karcoló, de azért merev felületre helyezzük. Ha órás szerszám és felszerelésnek híján lennénk otthon, egy bármilyen asztalra fektetett konyharuha tökéletesen megteszi.

KUSTOM WATCHES MARK 1. Fotó: @RetekG

Második lépés

Pattintsuk ki a tokot (CASE), majd a számlapot alulról helyezzük belé. Ez a „tok” lényegében „csak” egy keret, ami összetartja majd a lünettát (BEZEL) és a „számlapot”, na meg hozzájuk kapcsolja a szíjat. Nosza vegyük elő ezt a kettőt is. A lünetta a legtrükkösebb rész, ehhez kell némi türelem, na meg erős kéz. Azt ugyanis egy szilikon tömítés tartja helyén. Ezért a lünettát egyszerűen jó erősen rá kell nyomni a tok és a számlap ekkor már egymásba tolt egységére és közben jobbra tekerni azt. Három, a lünetta belső felületén kiesztergált fog kapaszkodik majd erőfeszítésünknek hála a számlapban kialakított ellenpárjába, és már készen is vagyunk. A szétszedés is efféle, erőigényes tevékenység, épp csak ellenkező irányba kell csavarni. A lünetta felülete szálcsiszolt, és bár az oldala ugyan recézett, de nem túlságosan, így szükséges lehet egy másik rongydarab, amivel biztos kézzel tudjuk őket egymásba passzírozni.

KUSTOM WATCHES MARK 1. Fotó: @RetekG

Végül

Jöhet a szíj. Bármelyiket is rakjuk rá, könnyű dolgunk lesz, hiszen gyorscserés tüskék fogják a helyére. Elég csak középen összenyomni az erre kitalált karokat, s már mehet is a helyére a heveder. És kész! S ha mégsem tetszik, szétkapjuk, s már kezdhetjük is elölről, egy másik összeállítással. Fehér számlap, fekete lünetta, arany tok, semmi sem lehetetlen. Akár a hét minden napján teljesen más karóránk lehet, ráadásul a saját kezünk munkájának eredményeként.

KUSTOM WATCHES