Korhű búvár

A Longines Legend Diver modellt nem hagyhatja figyelmen kívül, aki vintázs jellegű karórát szeretne. Ráadásul a nők sem maradnak ki a buliból.

Retró vagy vintázs jellegű órákkal manapság már Dunát lehet rekeszteni, a Longines mentségére szól azonban, hogy ez a konkrét család nem ma született meg. A hatvanas évekbeli előd (7042 referencia számú) bő 10 évvel ezelőtt tűnt fel először a “Heritage” kollekcióban. Az utód átmérője megegyezett az eredetivel, azaz 42 milliméter volt. Könnyű belátni, hogy a 42 milliméter a 60-as években látványosan nagynak számított.

Itt jön a csavar. Az új Longines Legend Diver változatai mindössze 36 milliméter átmérőjűek, azaz pusztán méretükből ítélve sokkal jobban illenek a bő félévszázaddal ezelőtti elképzelésekhez. Szintén figyelemre méltó, hogy a jelentősen (6 milliméterrel) kisebb átmérő ellenére is sikerült megtartani a dátumablakot. Szerencsére nem borítja fel a számlap összhangját, és a percskálába sem “rondít bele”.

Longines Legend Diver – kifakult számlapot idéző megjelenés csak fokozza a retró-érzéstLongines Legend Diver – 36 mm ide, vagy oda, van kiállása

Buvár, vagy nem búvár?

Ugyan az óráról “ordít”, hogy búvár, szigorúan nézve nem nevezhetjük annak. Az még csak hagyján, hogy meglehetősen fukarul bántak a lumineszcens festékkel. Csupán az indexek egy része, és a számjegyek környezete jelölt. A másodpercmutatóra azonban semmi sem jutott, ami így nem felel meg az ISO 6425 szabvány egyik követelményének. Ezt a hiányosságot jó indulattal nézzük el az órának! A szabvány ugyanis 1996 óta létezik, akkor a mintául szolgáló modell már harmincon is túl volt.

Longines Legend Diver – kifakult számlapot idéző megjelenés csak fokozza a retró-érzést

Ahogy a számlapon olvasható, a tokban automata szerkezetet találunk. Az L592-es névre hallgató kaliber valójában az ETA A20.L11, ami pedig az ETA 2681-es szerkezetén alapszik. Más szóval egy megbízható, kisméretű, női karórákba szánt szerkezet, még elfogadható, 40 órás járástartalékkal.

Longines Legend Diver – erősen feminin kivitelben is kapható

Bár a méret alapján az óra alapvetően női karokra kívánkozik, a formaterv minden további nélkül mindkét nem számára megfelel. Mivel amúgy is retrós búváróra, így férfiaknak is megfelelhet. Kivétel ez alól nyilvánvalóban a gyöngyház számlapos kivitel. Változattól és szíjtól (csattól) függően 2200 frank körüli árral számoljunk.

www.longines.com