Komplikált, de lapos Reverso

A márka, de talán az óraipar egyik legismertebb modellje vagy lapos, vagy komplikált. A Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface megmutatja, hogy mégiscsak lehet egyszerre mindkettő.

Persze lehet fanyalogni is, hogy már megint egy Reverso, ráadásul “Tribute”, de azért azt se felejtsük el, hogy a márkának csak május óta van vezérigazgatója, előtte bő egy éven át nem volt senki a kormánynál. Viszont a Jaeger-LeCoultre elkövetkező néhány éve az óraipar egészére is kihatással lehet. A szakmának ugyanis nehézsúlyú szereplője a márka, és egy ilyennek az élére most először került nő. Ha ő ennél a jelentős haute horlogerie márkánál bizonyítani tud, nem elképzelhetetlen, hogy máshol is elgondolkodnak majd azon, hogy lecseréljék a luxusiparban vezető pozíciókat betöltő, túlnyomó többségben francia ajkú, öltönyös férfiak egy részét.

Ugyanakkor korai lenne a Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface karórát az ő számlájára írni. Hiába szerepel a néveben a “Tribute” szó, azaz hiába szánják az elődmodell előtti tisztelgésnek, valójában egy új modellről beszélhetünk. Új a szerkezet és a tok sem a szokványos vastag Reverso-tok. Mindössze 9,15 milliméter vastag, ami egy Reverso, főleg egy Duoface esetében laposnak számít, hiszen két számlapnak kell hely, és a kifordíthatóságot biztosító kettős tok is növeli a vastagságot.

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface - tipikus art déco minta a 45,5x27,4 milliméteres másodlagos tokon, de a második számlapon
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface – tipikus art déco minta a 45,5×27,4 milliméteres másodlagos tokon, de a második számlapon

Nem beszéltünk még a 847-es kézi felhúzású kaliberről. Egy új kaliber ez, repülő tourbillonnal ellátva, azaz a tourbillon csak a szerkezet alján csapágyazott, a számlap felőli oldalon nincs híd. Mivel az órának azonban két számlapja van, így a tourbillonnak viszonylag hosszú időn “fejre fordított” pozícióban is megbízhatóan kell működnie. Arról nem is beszélve, hogy a formatervezőket már a kezdetektől be kellett vonni a szerkezet tervezésébe is, hiszen a tourbillon egyetlen hídja a két számlapos megjelenés miatt prominens helyre kerül. Szintén az kreativitásukat dicséri, hogy a hátoldali számlapon ismétlődik a másodlakos tokon is látható, tipikus, sugárirányú art déco minta.

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface - vették a bátorságot, hogy a szerkezetet is megmutassák
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface – vették a bátorságot, hogy a szerkezetet is megmutassák

A Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Tourbillon Duoface messze a legszebb a második időzónát és napszakot is megjelenítő Duoface kollekcióban. Esztétikai megoldásait bátran lehetne alkalmazni a többi modellben is. Ez a modell ugyanis 123000 dolláros árával és 50 darabra limitált példányszámával nem éppen tömegtermék.

www.jaeger-lecoultre.com

728x90