Kék Polaris

A cím nagyjából le is írja, hogy mi a Jaeger-LeCoultre Polaris Date Limited Edition “Blue Double Gradient” újítása. Mint mindig, az ördög a részletekben rejlik.

A Polaris kollekció a Jaeger-LeCoultre második próbálkozása arra, hogy egy elérhető(bb) árazású kollekcióval álljon elő és mellesleg egy kicsit szabaduljon a Reverso-modellek dominanciájától is .Az első, a 2014-ben bemutatkozó Geophyic nagyon más irányba indult el. Helyét – úgy néz ki – a tavaly bevezetett Polaris hivatott átvenni.

A most limitált mennyiségben (800 példány) bevezetett modell többé-kevésbé öszvérnek nevezhető. Felfedezhetőek rajta a Memovox vonásai (ez a “Polrais-lét” természetes velejárója) és a Polaris II színvilága. Az kifakult színt imitáló indexek, számok és mutatók réginek, retrósnak igyekeznek beállítani, de egyértelműen mégsem nevezhető annak, ahogy tiszta búvárórának, vagy elegáns hárommutatósnak sem. Jellegzetes Jaeger-LeCoultr-os eleganciával felruházott sportóra ez, amely búvárkodásra is alkalmas, bár “legrosszabb” esetben is legfeljebb medencében csobbannak csak vele.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany
Jaeger-LeCoultre Polaris Date Limited Edition “Blue Double Gradient” – a fehér dátumablak miatt sokan “kiborulnak” majd

Amivel az óra újat hoz, az a számlapja. Nem pusztán arról beszélünk, hogy kékre színezték. A számlap három részre tagolódik: a Memovox-dizájnból adódóan egy központi és egy külső részre, illetve a számlap alatti lünettára. Az előbbi kettő esetében színátmenetes kék árnyalatot kapunk, ráadásul a felületek díszítése is különbözik. A központi sugárcsiszolt, a külső finoman szemcsézett, míg a lünetta selyemfényű felületű. A számlap esetében vették a fáradságot és egy valamivel különlegesebb kidolgozás mellett döntöttek. A színt lakkozással érték el. Ezt állítólag kézzel végzik, ezért a limitáció. Nem ez az első, lakkozott számlappal készülő karóra a közelmúltból. A következő évtizedben várhatóan egyre több lakkozott karórával találkozunk majd a felső-közép, illetve felső kategóriában, mivel ezen szegmensek alatti órák látványos minőségbeli fejlődésen mennek át.

Jaeger-LeCoultre Polaris Date Limited Edition “Blue Double Gradient” – nehéz besorolni, ami előnyére válik

Az óra többi paramétere teljes mértékben megegyezik a 2018-as fekete modellel. Átmérője maradt 42 milliméter, szerkezete pedig szintén a 899A/1-es manufaktúra kaliber. Utóbbiért kár, mivel a 38 órás járástartalék ma már lassan szegényesnek bizonyul. Az is igaz persze, hogy éppen formanyelve miatt az órát gyakorlatilag a hét mindegyik napján, nagyon sok élethelyzetben gondolkodás nélkül bátran lehet viselni, automataként pedig legfeljebb csak a dátum állításakor kell vele foglalkozni. A 800 példány egyike 8300 eurónyi összegért lehet a mienk.

www.jaeger-lecoultre.com