Jubileumi El Primero

Pontosan félévszázaddal ezelőtt jelentek meg az első automata kronográfok. A Zenith El Primero A384 Revival ennek állít emléket.

Hogy 50 évvel ezelőtt pontosan ki volt az első, abba most ne menjünk bele. Elégedjünk meg annyival, hogy a versenyzők közül a Zenith volt az egyetlen, amelynek szerkezete 5 Hertzen dolgozott, azaz tizedmásodpercek mérésére is alkalmasnak bizonyult. Még ma is ritkának számít ez a frekvencia (4 Hertz a bevett).

Zenith El Primero A384 Revival – tökéletes másolat. Még a dátumablak “érdekes” elhelyezésén sem módosítottak

Nem pusztán szerkezetével, hanem formájával is kitűnt az akkor A384 referenciszám alatt futó Zenith. Ma retro-futurisztikusnak nevezzük, akkor azonban valóban futurisztikusnak hatott. Az évforduló alkalmából bemutatott modell hű mása a félévszázaddal ezelőtti órának. Még a tok átmérőjén sem változtattak, maradt 37 milliméter. Mivel nem kerek formáról beszélünk, ezért valójában nagyobb, mint amekkorának elsőnek hinnénk. Szerencsére azért néhány dolog változott.

Ilyen az üvegbetétes hátlap. Ha már az El Primero kaliber családot legendává növesztették, akkor láthassuk is. Szintén örülhetünk a zafírüvegnek. Évfordulós óráknál bizony előfordul, hogy a hűség kedvéért plexit építenek be, amelynek keménysége nem mérhető a zafíréhoz. Kimondottan örvendetes, hogy a szerkezet az egykori El Primero modern utóda, az El Primero 400-as. Szerencsére nem találtak a padláson elfekvőben néhány korabeli szerkezetet.

Zenith El Primero A384 Revival – akinek nem jutott 50 évvel ezelőtt, íme, itt a lehetőség

Ebben az esetben ugyanis limitált lenne a modell. Most “csupán” egy “special edition”-ről beszéltünk, azaz hivatalosan nincs korlátozva a gyártott mennyiség, de nagy valószínűséggel csak idén gyártják ezt az órát. A 7900 frankos ár miatt azonban valószínűleg jövőre is marad még belőle néhány.

www.zenith-watches.com