Historizálás

Amennyiben múltidézést értünk alatta, igen, lehet fokozni a retrót is. Látványos és kedves példája ennek a MeisterSinger Edition 366.

Ha a “retrót” nagyon tágan értelmezzük, akkor a MeisterSinger tulajdonképpen kezdetektől fogva az volt. Az idő egyetlen egy mutatóval történő kijelzése egészen a legelső mechanikus órákig idejéig vezethető vissza. Persze a márka pusztán a sok évszázaddal ezelőtti alapötletet vette kölcsön, a formaterv többi részét igyekezett korunkhoz igazítani.

MeisterSinger Edition 366 - Unitas a tokban
MeisterSinger Edition 366 – Unitas a tokban

Nagyon nem ezt az irányt követték az év eleji újdonságukkal. Az óra nevében a 366 a szökőévre utal. Hogy ennek mi köze van a számlap stílusához, azt valószínűleg a márka sem tudja, de mégiscsak szükség volt egy találó névre.

Szerencsére ez azonban semmit sem von le az óra megjelenésének értékéből. Annak ellenére, hogy önmagukhoz képest viszonylag sok színt használnak, az óra mégsem tűnik harsánynak. A lehelet vékony, piros, kék és színű osztások elvileg pont a precíz leolvasást tennék egyszerűbbé, Erre azonban egyetlen egy mutatóval aligha vagyunk képesek. A színvilág és a filigrán számok sokkal inkább egy XIX. századi műszerre emlékeztetnek. Ezt az érzetet erősítik a feliratok és maga a mutató is. Kinézete alapján akár egy steampunk témájú filmben is megállná a helyét.

MeisterSinger Edition 366 - inkább finom műszer
MeisterSinger Edition 366 – inkább finom műszer

Már csak azért is, mert a tok 43 mi-lliméter. A szerkezete azonban jól illik a korhoz, elvégre az egykori-es zsebóraszerkezet, az ETA/Unitas 6468-1-t kapta. Mi pedig 2190 euróért kaphatunk egyet, de nem árt sietni. Az órát 100 példányra limitálták.

www.meistersinger.de