Graham Chronofighter Vintage Nose Art

Várható volt, hogy a múlt évi visszhang után a márka folytatja a pin-up lányokkal díszített sorozatát. A Graham Chronofighter Vintage Nose Art idei modelljei az 50-es, 60-as éveket idézik.

Ez persze egyben azt is jelenti, hogy egy tipikus retrós órával van dolgunk. Talán senkinek nem okozott ez meglepetést, ha már a eleve a rock&roll korszakából jönnek a pin-up lányok. Retró ide vagy oda, a méret egyáltalán nem az. A tok átmérője 44 milliméter, és ez a Graham Chronofighter modellek korábbi méreteit ismerve már-már átlagon alulinak számít. Természetesen ebbe az értékbe nem tartozik bele a koronát körbevevő kar.

Graham Chronofighter Vintage Nose Art - playback legyen, vagy élő zene?
Graham Chronofighter Vintage Nose Art – playback legyen, vagy élő zene?

A Chronofighterek ismertetőjele elsőre dizájnelemnek tűnik – és nyilvánvalóan van ilyen funkciója is – alapvetően mégis kényelmünket szolgálja. Segítségével nyomhatjuk meg a korona fejébe ágyazott nyomógombot, ami a kronográf elindítására és megállítására szolgál. Adódik is egyből a kérdés, hogy miért van erre szükség? Egyrészt egyedivé teszi az óra megjelenését. Hogy ez kinek tetszik, és kinek nem, az már ízlés dolga. Másrészt valóban könnyedebb érzetet nyújt így a kronográf indítsa. Ha valaki már kezelt 7750-es kaliberen alapuló kronográfot, az tudja, hogy viszonylag nagy erőt kell kifejteni. Az ok a kronográf karos felépítésében keresendő. A szerkezet rendkívül megbízható, rendkívül elterjedt, és emiatt (illetve a már említett érzet miatt) nem igazán tekinthető exkluzívnak. Nem így a G1747, amely egy erősen módosított 7750-esen nyugszik. A leglátványosabb különbség a korona fejébe ültetett nyomógomb, de a járástartalékot is sikerült közel 10 százalékkal, 48 órányira növelni.

Graham Chronofighter Vintage Nose Art - Lindának és Chloénak mindegy, ők zene nélkül is ropják
Graham Chronofighter Vintage Nose Art – Lindának és Chloénak mindegy, ők zene nélkül is ropják

Ahogy tavaly, úgy most is a számlapon szereplő hölgyek adják az órák báját, és persze most is limitált mindegyik darab, kereken 100 példányra. Ugyan kézzel festik fel őket a számlapra, de alapvetően nem egy bonyolult mintáról beszélünk. Persze a pop-artot eleve az elnagyolt vonalvezetés jellemzi, így nyilván a részletek kidolgozása nem annyira hangsúlyos. Éppen ezért nyugodtan megduplázhatták volna a mennyiséget. Ugyan a közel 5000 eurós ár azért viszonylag sok, de nem kell félni, elfogynak.

www.graham1695.com