Évi egy másodperc

Jelenleg nincs pontosabb karóra, mint a Citizen Caliber 0100, bár ezt már tavaly óta tudjuk.

Többek között azért, mert tavaly ünnepelte a márka alapításának centenáriumát. Az alkalmon kapva be is mutatták a prototípust, így alapvetően senkit nem ért váratlanul a Citizen Calibre 0100 debütálása. Ettől függetlenül továbbra is igazi a fenti állítás. Jelenleg nincs olyan karóra a piacon, amely beavatkozás, vagy külső referenciajel (rádiójellel vagy GPS-szel történő vezérlés) nélkül képes lenne felülmúlni pontosság tekintetében. Konkrétan évi legfeljebb egy másodperc eltérésről beszélünk.

Citizen Caliber 0100 - a márka bázeli büszkesége
Citizen Caliber 0100 – a márka bázeli büszkesége

A fejlesztés természetesen kizárólag a szerkezetre összpontosult. Alapvetően ugyanazon az úton indultak el, mintha egy mechanikus szerkezet pontosságát szerették volna növelni, azaz emelték a szabályzás frekvenciáját. Ez persze azt is jelentette, hogy alapvetően ugyanazokkal a kihívásokkal is kellet megküzdeniük, mint például az energiaigénnyel. A kihívás persze nagyságrendekkel volt komolyabb. Mivel kvarc szabályozású szerkezetről beszélünk, ezért érthető módon nem csupán néhány Hertzcel kellett növelni a rezgésszámot. Napjaink kvarcszerkezetei 32.768 Hertzen dolgoznak, a Citizen Caliber 0100 azonban kétszázötvenszer is nagyobbon, 8.388.608 Hertzen. Elve más alakúra formált kvarckristályra volt szükség az üzembiztos működéshez.

Citizen Caliber 0100 - Bázelben -0,0009 másodperc volt a napi eltérés. Az évi egy másodperchez egészen 0,0027-ig felmehetne
Citizen Caliber 0100 – Bázelben -0,0009 másodperc volt a napi eltérés. Az évi egy másodperchez egészen 0,0027-ig felmehetne

A kvarcórákban általánosan használt alak hangvillára hasonlít, XY kvarcként ismerik az elektronika világában. A Citizen új kaliberében AT kvarcot találunk. Ennél a kvarckristály Z tengelyéhez viszonyítva 35° 15′ fokban történik vágás, majd ezt követően munkálják a kristályt a kívánt méretre. Hogy miért alakultak ki ezek a szabványok? Mivel ezek elektromosság hatására egy bizonyos tartományon belül rezegnek. Az AT kvarcok például 500 KHz és 300 MHz között alkalmazhatóak, és 25 C fokot origónak véve szimmetrikusan reagálnak a hőingadozásra is. Ennek köszönhető, hogy számos elektronikai eszközben előszeretettel használják. Maga az AT kvarc tehát nem egy különlegesség, pusztán óraipari felhasználása az.

Citizen Caliber 0100 - nem sűrűn látni Citizent fehéraranyban
Citizen Caliber 0100 – nem sűrűn látni Citizent fehéraranyban

Elsősorban azért, mert a jóval magasabb frekvencia jóval magasabb energiaigénnyel jár. Ezt két módon igyekeztek kielégíteni. Először is jóval szigorúbb tűréshatárokkal dolgoztak. Ehhez az alkatrészek kialakításához LIGA eljárást alkalmaztak, aminek gyakorlati haszna a rendkívül precíz méretek és a rendkívüli finom felületek. Utóbbiak érdessége nem haladja meg 50 nm (1 nano méter a méter egy milliárdod része) léptéket. Értelemszerűen a márka a szokásos Eco-Drive technológiáját építette be, azaz fény hatására jut energiához az óra. A járástartalék hat hónap, ami üzemtakarékos üzemmódban, azaz amikor az óra érzékeli, hogy hosszabb ideig nem jut fényhez, nyolc hónapra tolódik ki.

Citizen Caliber 0100 - kvarcszerkezethez képest egészen szépen díszítették
Citizen Caliber 0100 – kvarcszerkezethez képest egészen szépen díszítették

Mint tudjuk, a kvarckristályoknak hő hatására megváltozik a rezgésszámuk, ami értelemszerűen a pontosságra is kihat. Ezt ellensúlyozandó egy saját monitorozó áramkört is beépítettek, ami percenként ellenőrzi a frekvenciát és a hőmérsékletet, és szükség esetén beavatkozik.

Citizen Caliber 0100 - ezért persze egyből meg is mutatják
Citizen Caliber 0100 – ezért persze egyből meg is mutatják

Persze akinek van, vagy volt kvarcórája, az valójában csak egy valamit szeretne tudni: valóban pontosan az indexek fölé lépdel-e a másodpercmutató? Igen, tényleg így van. Erről Bázelben is bárki meggyőződhetett. Persze az is igaz, hogy erre egész pontosan egy félévszázadot kellett várnunk. Hogy a mutatók helyükön is maradjanak, a szerkezet folyamatosan ellenőrzi azok helyzetét, és szükség esetén korrigálja is, például egy nagyobb ütés után.

Citizen Caliber 0100 - a másodpercmutató pontosan az indexekre ugrik
Citizen Caliber 0100 – a másodpercmutató pontosan az indexekre ugrik

Ami a csomagolást illeti, úgy tudatosan csak a leglényegesebbre törekedtek, azaz igazán letisztult számlapot kapunk pusztán indexekkel. Persze a számlap mintázatával is játszottak egy kicsit, sőt, gyöngyház változat is készült. A négy főindexen lévő apró lumineszcens pötty azonban pusztán jelzés értékű. Aligha fognak sokáig fényleni. A mutatókra valamivel több jutott, így rájuk számíthatunk sötétben. Az óra további érdekessége a 37,5 milliméteres tok hexagonális koronája. Megtehették, hogy esztétikai szempontokat részesítsenek előnyben a funkcionalitással szemben és ezt a kevésbé kezelhető formát válasszák. Az óra rendkívül pontos, és nincs dátumkijelzése sem. Magyarul jó eséllyel csak akkor kell a koronát használni, amikor valamiért megállt az óra.

Citizen Caliber 0100 - három változat, mindegyik limitált
Citizen Caliber 0100 – három változat, mindegyik limitált

Feltehetőleg azon sem lepődik meg senki, hogy mindhárom változat limitált példányszámban készül. Ugyanakkor nem mindennap hallani színarany Citizenről. Márpedig a világos számlapos, bőrszíjas modell tokjának anyaga fehérarany. Nyilván borsos ár is társul hozzá: közel 17000 dollárt kérnek érte, és 100 darabért megy a versenyfutás. A két titán változat, amely természetesen megkapta a márka felületi keménységet növelő kezelését, és ezért a Super Titanium nevet viseli a tok anyaga, 7400 dollárért kapható (200 példány a gyöngyház, illetve 500 a fekete számlapos modellből).

www.citizenwatch-global.com