Érdekes párosítás

Alpina Startimer Pilot Heritage Chronograph nem egészen azt nyújtja, amit neve alapján várnánk. Cserébe meglep bennünket.

Mint szinte mindegyik belépőkategóriás márkának, úgy az Alpinának is elengedhetetlen, hogy legyen pilótaórája. Náluk ezt a szerepet a Startimer kollekció tölti be. A választék a hárommutatós kvarc modellel indult, a csúcsot eddig az AL-725-ös kaliberrel (ETA/Valjoux 7750) szerelt, tipikus flieger-megjelenésű modellek képviselték. Utóbbiakat taszítja le trónjáról az új időmérő három változata.

Alpina Startimer Pilot Heritage Chronograph – mint látható, a kék az új fekete

Az utóbbi években a márka a Startimer esetében inkább lefelé bővítette a választékot. A fordulópontot a Startimer Pilot Heritage modellek képviselték. Ezek a név ellenére nem a repülés hőskorát idézték meg, hanem a retró trendhez igazodva a 60-as, 70-es éveket. Az órák így megjelenésükben ugyancsak távol kerültek a pilótaórák megszokott stílusától.

Alpina Startimer Pilot Heritage Chronograph – “panda” számlapos változat is van

Az idei kronográf változatok végképp megváltak a pilótaórákra emlékeztető maradék vonásoktól is. Cserébe egy eleganciát sugalló, két segédszámlapos kronográfot kapunk. Ahogy látható, kronográf mindössze egyetlen gombbal rendelkezik, ez szolgál mindhárom funkció (indítás, leállítás, nullázás) kiszolgálására. Ez a komplikáció nem pusztán a belépő kategóriában, hanem az óraipar egészében is ritkaságnak számít. A modern (két nyomógombos) kronográfok elődjének tekinthető, és rendszerint konzervatív külső társul hozzá. Az óra így dizájn szempontjából is formabontó.

Alpina Startimer Pilot Heritage Chronograph – csak egy nyomógomb

Bár az Alpina (és anyacége, a Frédérique Constant) képes saját szerkezeteket gyártani (egyszerű hárommutatóstól, kronográfon át egészen az öröknaptárig és a tourbillonig), az órához mégis kívülről érkezett az 55 órás járástartalékot nyújtó kronográf kaliber. Az AL-727 a La Joux-Perret tervezőit dicséri. Aki esetleg nem tudná, ez a vállalkozás készít szerkezeteket a felső kategóriában versenyző Arnold&Sonnak is. A két cég közötti a kapcsolatot a Citizen jelenti, amely mindkettőt birtokolja. A kivételes szerkezetnek köszönhetően a 42x 40,75 mm széles tokba szerelt időmérő 2895 eurós árával másfélszer annyiba kerül, mint a kollekció eddigi csúcsmodellje.

www.alpinawatches.com