Dátum másképp

A Raymond Weil Freelancer legújabb alapmodelljével feltalálták a spanyol viaszt, de erre most kifejezetten pozitív értelemben kell gondolni.

Ha pusztán a funkciókat nézzük, akkor az óra- és permutatóval, kismásodperccel és dátumkijelzéssel rendelkező modell semmi izgalmasat nem ígér. Valljunk be, hogy minden további nélkül egy lehetne a sok hasonló modell közül. Ami azonban kiemeli versenytársai közül, az a dátum megjelenítésének módja. Míg az ablakban történő kijelzés az óraipar bevett megoldása erre a feladatra, illetve ehhez képest ritkább esetben mutató segítségével jelenítik meg azt, addig a genfi márka a kettőt tulajdonképpen egyesítette.

Raymond Weil Freelancer – az anyaghasználat retrós, de egyébként ez az óra nem az

A számlap felső ívét elfoglaló, kilenctől három óráig nyúló félkörív szolgál a dátum skálájául, két részre osztva a 31 napot. Az aktuális érték megjelenítéséért egy marker felel, amit akár egy mutató fejének is tekinthetünk. Távolról még retrográd kijelzésnek is vélhetjük, de erről természetesen szó sincs. Valójában egy tárcsára festett háromszögről, pontosabban kettőről, egy a számlap pereme, egy pedig a számlap központja felé mutatóról beszélhetünk. Mint látható, rendkívül ötletes, és egyszerű megoldás ez.

A szerkezethez gyakorlatilag nem kellett hozzányúlni, pusztán a dátumtárcsát cserélték le a fent leírtaknak megfelelően. Éppen ezért enyhe túlzás RW4250 névvel ellátni a Sellita SW-200-as kalibert. A jól ismert, bevált igásló automata szerkezet, az ETA-2824-2-es klónja ez, aminek a 38 órás járástartaléka azonban már csak elégségesnek nevezhető.

Raymond Weil Freelancer – feltűnő, hogy az bevezető modelleknél nincs világos számlapos változat

Az óra többi jellemzője gyakorlatilag megegyezik a Freelancer kollekció többi modelljével. A rozsdamentes acél tok átmérője 42 milliméter, amely akár aranyozott lünettával is kiegészülhet. Ebben az esetben az esetben az ötsoros fémcsat páros szemei is aranyozottak. Az arany(ozott)-acél kivitelű órák iránti kereslet az utóbbi két-három évben kezdett felfutni, nem utolsó sorban a retró trend hatására. Utoljára ugyanis a nyolcvanas években volt igen népszerű ez az anyagkombináció. Az árak kicsivel kétezer frank fölötti összegtől indulnak.

http://www.raymond-weil.com