Bauhaus színesben

Idén 100 éves a Bauhaus-iskola, az óraiparban pedig nincs olyan, hogy egy centenáriumot ne ünnepelnének meg. A Junghans Form A 100 Jahre Bauhaus Edition szerencsére több egy puszta jubileumi modellnél.

A Bauhaus-iskola nem éppen gazdag színvilágáról ismert. Ez talán az egyik oka, amiért sokan egy kicsit idegenkednek ettől az irányzattól. Pedig nem is tévedhetnének nagyobbat. A iskola legszűkebb köréhez tartozó svájci Johannes Itten külön színelméletet is alkotott, tizenkét osztású színkört hozva létre. Ezek a színek köszönnek vissza az óra számlapján.

Junghans Form A 100 Jahre Bauhaus Edition – színesben mindjárt más

Elég egymás mellé tennünk a centenáriumi illetve az alapkollekció világos Form A modelljét, hogy rádöbbenjünk, mennyire más órát is látunk. Pedig a tok mindkét modellnél ugyanolyan formájú és ugyanúgy 39,3 milliméter az átmérője, ugyanolyanok a felületei és az anyaga is azonos. A számlap azonban alapjaiban különbözik, még akkor is, ha ezt csak később vesszük észre. A színek persze egyből feltűnnek, de az alapmodellen a számlap peremén lévő áttörések hiányát csak később vesszük észre. A színektől eltekintve a jubileumi óra számlapja puritán, ami miatt az nagyobbnak hat. Az eredmény egy kifejezetten vidám időmérő, amely ezáltal mindent megkérdőjelez, amit eddig a Bauhausról gondoltunk.

Junghans Form A 100 Jahre Bauhaus Edition – nagyobbnak tűnik a szinte teljesen üres számlap miatt

Az 5 barig (50 méter), azaz ténylegesen hasznavehető nyomásállóságú tokban a jól ismert J-800.2-es kalibert találjuk. Ha esetleg ez a megnevezés semmitmondó lenne, eláruljuk, hogy a név az ETA 2824-es (vagy Sellita klónját) szerkezetet takarja. Ezt már biztos nem kell bemutatni.

Junghans Form A 100 Jahre Bauhaus Edition – messze nem csak nőknek

Bár az órát női óraként szerepeltetik, minden további nélkül tekinthetjük uniszexnek. Mérete férfi csuklón is bőven megfelelő, és nem kell mindig nagyon komolynak sem lenni. Elég akkor, amikor az 1000 darabra limitált óra egyikéért leperkáljuk a kicsivel több mint negyedmillió forintot.

www.junghans.de