Aranyat titánra

Tavaly aranyba öltöztették, idén pedig titán mellett döntöttek. A Parmigiani Fleurier Kalpagraphe Chronomètre Titanium ennél azonban többet kaport.

Bár viszonylag fiatal a márka, a Kalpa kollekció pont idén lett nagykorú. Talán ennek is köszönhető, hogy a kollekciótól és persze a márkától is megszokott elegáns stílust sportosabbra cserélte. Ezt persze valamennyire maga a titán is kiköveteli. Ezzel a Parmigiani Fleurier Kalpagraphe Chronomètre Titanium egy olyan területre merészkedett, ami korábban a Pershing, majd annak kifutása után utóbbi idő óta a Bugatti kollekcióé: a sportórákéra.

Parmigiani Fleurier Kalpagraphe Chronomètre Titanium - nem annyira elvont, mint amilyennek a kép sugallja
Parmigiani Fleurier Kalpagraphe Chronomètre Titanium – nem annyira elvont, mint amilyennek a kép sugallja

Bárhogy is nézzük az óra azért inkább egy atipikus sportóra. Az okok egyike a tonneau (hordó) alakú tok, és persze az, amiről a Kalpa híres: a fülek. Ugyanakkor a tok szemcsefúvott felülete, a piros részletekkel ellátott, fekete, áttört számlap, a kontrasztos színhasználatnak köszönhető kiváló leolvashatóság és persze a fekete kaucsukszíj mind olyan vonások, amelyek sportórákra jellemzőek.

Parmigiani Fleurier Kalpagraphe Chronomètre Titanium - integrált kronográf, formaszerkezet és automata; igazi ritkaság
Parmigiani Fleurier Kalpagraphe Chronomètre Titanium – integrált kronográf, formaszerkezet és automata; igazi ritkaság

Erre az arculatra segít rá a PF362 kaliber kronográf komplikációja. Manufaktúra szerkezet ez, ami már önmagában is nagy szó, elvégre saját kronográffal viszonylag kevesen rendelkeznek, pláne integrálttal. (Azaz eleve kronográfnak tervezték, nem pedig egy alapszerkezetet egészítettek ki modullal.) Tovább növeli különlegességét emelt lengésszáma (4 Hz helyett 5 Hz), illetve formája is, amivel kitölti a hordó alakú tokot. Ezekkel a tulajdonságokkal a PF362 igazi különlegességnek számít, és akkor még nem említettük 65 órás, az átlagnál nagyobb járástartalékát, illetve hogy kronométer tanúsítvánnyal is rendelkezik.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Méretét tekintve is inkább a sportos vonalat erősíti a 40,9mm x 48,2mm tok, ami a titánnak köszönhetően mégsem nehéz. A közel 45000 frankos ár azonban pénztárcánkat gyorsan könnyűvé tudja tenni.

Parmigiani Fleurier Kalpagraphe Chronomètre Titanium - ingujj alá nehezen fér be 14 milliméteres magasságával
Parmigiani Fleurier Kalpagraphe Chronomètre Titanium – ingujj alá nehezen fér be 14 milliméteres magasságával

www.parmigiani.com