A világ legkönnyebb karórája, HORLOGERIE V REMONTET

Megfizethető áron! A francia, egyszemélyes vállalkozás sok tekintetben igencsak odakoppint a nagynevű elődök magasan hordott orrára. Lássuk mit érdemes tudni a világ legkönnyebb karórájáról, ami az HORLOGERIE V REMONTET műhelyéből érkezik.

REMONTET Ultra Light Limited Series. Fotó: TheWatches.tv
REMONTET Ultra Light Limited Series. Fotó: TheWatches.tv

A márkát egy bizonyos ifjú titán, Valentin Remontet jegyzi, aki nem kisebb nevek tejével szívta magába az órásmesterség titokzatos tanait, mint a TAG Heuer vagy a Breguet! Mindkét legendás gyártónál tourbillon szerkezetek összeépítése volt a feladata, így nem csoda, hogy saját márkájához is ő maga „legóza” össze a mechanikus egységeket, sőt. Jó néhány elemet eleve saját „kezűleg” készít!

REMONTET Ultra Light Limited Series. Fotó: TheWatches.tv
REMONTET Ultra Light Limited Series. Fotó: TheWatches.tv

Valentin az óratokot, a legtöbb hidat és tárcsát, illetve tengelyt is 3D nyomtatóval állítja elő. Lényegében az egész koncepció e technológia adta új lehetőségek kihasználásán alapul. Ennek hála lett az elkészült, már nem csak prototípus REMONTET Ultra Light Limited Series valóban a jelenleg kapható legkönnyebb karóra a világon, a maga 16.92 grammnyi súlyával, szíjjal, zárral együtt! (A Richard Mille RM 27-01, szíjjal együtt 18.83 gramm, és az árát inkább le se írjuk…).

REMONTET Ultra Light Limited Series. Fotó: TheWatches.tv

Ugyancsak a gyártástechnológiának köszönhető, hogy az in-house, azaz saját maga készítette, mechanikus szerkezettel szerelt karóra mindössze 2800 euró, azaz kevesebb, mint 1 millió forint. A hasonlóan pehelysúlyú riválisok termékeit elnézve ez szinte már nevetségesen alacsony. (De mégis leírjuk, az RM 27-01 ára meghaladja a 250 millió forintot!)

REMONTET Ultra Light Limited Series, de még a prototípus modell. Fotó: TheWatches.tv

Persze ha már nevetség tárgya, az óra megjelenéséről, annak „szépségéről” kétségtelen, hogy lehet vitatkozni, még akkor is, ha ez alapvetően ízlés dolga. Az bizonyos, hogy végletekig lecsupaszított, minimalista és a funkcionalitást szolgáló a dizájn. Mindennek oka a maximális súlycsökkentés. A tok, illetve a szerkezet több eleme karbon kompozit, azaz műanyag és szénszálas keverék, olyasféle, amiből a Formula 1-es versenyautók egyes karosszéria elemei is készülnek, legalább is a gyártó elmondása szerint.

REMONTET Ultra Light Limited Series. Fotó: TheWatches.tv

Bár az alkatrészek és a tok is kézzel finomodik a végleges és működőképes alakra, az esztétikusabb külső tehát némileg feláldoztatott, ahogy a rotor, és lényegében a számlap, illetve a számlapi indexek is. Az óra, perc és másodpercmutatók szintén igencsak csökevényesre sikeredtek. Koronát se keressünk a képeken. Helyette visszatérhetünk az évszázaddal ezelőtti kulcsos felhúzás modernebb megoldásához. A fura kinézetű felhúzószerszámot az óra hátsójába erőszakolva tudjuk feltölteni a járásához szükséges tartalékokat.

Az a bizonyos felhúzó kulcs. REMONTET Ultra Light Limited Series. Fotó: TheWatches.tv

Az óra mindössze 25 példányban készül, de elnézve a fiatalember ambícióit, illetve az árképzés mögé pakolt, valós technológiai tudást és tapasztalatot, biztosak lehetünk benne, hogy hallunk még a harmadik generációs alapítótól érkező újdonságokról, akinek már a nagyapja is elismert szakembere volt e csodálatra méltó mesterségnek.

REMONTET Ultra Light Limited Series. Fotó: TheWatches.tv

Ami megkapó a kissé még kétségtelenül sután kinéző kísérletben, az az újító szándék és elkötelezettség. Olyat láttunk már, hogy extravagáns anyagkombinációkkal, extrém kinézetű megjelenéssel és adott esetben elsőosztályú, de egyáltalán nem saját kútfőből származó belsővel megpróbálja megcsinálni a szerencséjét egy „új hús” a piacon. Ezzel szemben az HORLOGERIE V REMONTET olyan valódi, kvázi egy sufniból indult, de elkötelezett és tehetséges alkotóműhelynek tűnik, amelyek nélkül az órásvilág ma rendkívül szegény lenne, s nem tartana ott, amilyen magas szintre eljutott.

HORLOGERIE V REMONTET