A titkozatos

Meglehetősen rejtélyes az Edox SkyDiver Military múltja, és akár még igaz is lehet. A végeredmény mindenesetre egy elegáns búváróra.

Azon nem lepődünk meg, ha egy neves és nagy svájci óramárka egyszer csak azzal jelentkezik, hogy a padláson elfekvőben találtak 50-200 darab régi szerkezetet. A sztoriból a régit feltétel nélkül elhisszük, ám hogy nem tudtak róla, azt azért érdemes erős fenntartásokkal fogadni. Elvégre ebben az évtizedben különösen nagy hangsúlyt fektetnek a múltbeli modellek újjáélesztésére (lásd még retró-láz), nagy márkák pedig rendesen vezetett levéltárral is rendelkeznek.

Edox SkyDiver Military Limited Edition – búvár, de kecses vonásai miatt elegáns is

Egy független családi vállalkozásnál, mint amilyen az Edox is, már csak a méretből adódóan sem jut erő mindenre. Így állítólag a SkyDiver múltjának feltáráshoz dokumentumok híján egy rég nyugdíjas kolléga elbeszélésére voltak kénytelenek hagyatkozni. Állítólag egy svájci ezredes kereste meg a márkát, hogy ejtőernyősei számára készíttessen karórát. Többek között ezért is született gyakorlatilag búváróra.

A 42 milliméteres tok viszonylag keskeny lünettájának köszönhetően tényleges méreténél nagyobbnak hat. Erre tesznek rá egy lapáttal a számlap indexei is. Búvárórához illően nagyobbak a “mezei” óráknál megszokottnál, de nem követelnek aránytalanul sok helyet maguknak a számlapon. A “patinás” megjelenést hangsúlyozva ezek bézs lumineszcens festéket kaptak. Érdekesség, hogy a mutatókat ettől eltérő, világos színű festékkel töltötték ki.

Edox SkyDiver Military Limited Edition – a fémcsat mellé bőrszíj is jár, illetve a korhű benyomást az összetekerhető bőrtáska is erősíti

A “hadrafoghatóság” jegyében az óra valamivel vastagabb (2 mm) zafírüveget kapott, aminek köszönhetően az óra 300 méter mélységig (30 bar) nyomásálló. Manufaktúra szerkezetre természetesen ne számítsunk. Bár a Calibre 80 név ígéretesnek hangzik, nem történt csoda, a Swatch-csoport nem adja másnak a Powermatic 80 szerkezetét. Ebben az órában valójában az aktuális raktárkészlettől függően vagy ETA 2824-2-es vagy Sellita SW-200-as dolgozik, azaz a járástartalék szinte csak ideális esetben éri el a 40 órát.

Edox SkyDiver Military Limited Edition – elengedhetetlen utalás a származásra

Persze ha egy órának ilyen rejtélyes a múltja, akkor érdemes szigorúan limitálni. Tudják ezt egy családi vállalkozásnál is, ezért csupán 555 darab készül ebből a konkrét változatból, amelyért 1290 eurót kérnek. Kvarc szabályozású szerkezettel korlátlan mennyiségben készül fele ennyiért.

www.edox.ch