A kihívók tiszteletére

Az év elejei genfi vásár után már nem akkora durranás az Officine Panerai Luminor Luna Rossa Regatta PAM01038, de a látványból ez aligha von le bármit is.

A Luna Rossa csapat a következő, 2021-ben megrendező America’s Cup vitorlásverseny hivatalos kihívója. Értelemszerűen az Officine Panerai támogatóként az órákat adja, ám csak “harmadrangú” szponzor a szintén olasz Prada és Pirelli mögött. A téli Submersible (PAM01039) modell után a csapat tiszteletére néhány napja egyből három Luminor-modellel is bővítették a felhozatalt.

Officine Panerai Luminor Luna Rossa Regatta PAM01038 – hiába a fekete, ez az óra méretes

Ezek közül egyértelműen a regatta komplikációval ellátott PAM01038 a trió zászlóshajója, de műszaki szempontból a Submersible-t is könnyen lepipálja. Formatervezési szempontból igazán semmi újat nem kapunk a januárban bemutatott modellhez képest. A 47 milliméteres tok ugyanúgy Carbotechből készült, azaz szénszálas kompozit anyagból, és természetesen a mintázat sem változott. Az erezet miatt továbbra is olyan benyomást kelt, mintha feketére festett fa lenne. Az anyag természetesen nagyon könnyű, így elsőre meglehetősen furcsa érzés a viselet. Egy ekkora toktól jóval nagyobb súlyt vár az ember.

Officine Panerai Luminor Luna Rossa Regatta PAM01038 – mintha fából lenne a tok

A számlap is maradt az, amit korábban láttunk. A márkára olyannyira jellemző szendvics felépítés szép mélységet ad a számlapnak, főleg hogy a felső réteget vitorlavászonnal borították. Hogy ne legyen annyira szürke az óra megjelenése egy kis pirossal dobták föl. Elvégre hagyományosan ez Olaszország színe a technikai versenysportokban, és persze utalás a támogatott csapat nevére is.

Officine Panerai Luminor Luna Rossa Regatta PAM01038 – vitorla a számlapon

A P.9100/R kaliber szintén régi ismerős. A fly-back rendszerű manufaktúra kronográf szerkezetet egy modullal egészítették ki, amelynek segítségével a kronográf központi percmutatóját összes öt percnyit léptethetjük hátra. Erre a négy óránál lévő nyomógomb szolgál. A kaliber modul nélkül sem kecses, azzal kiegészülve pedig egy tized milliméter híján 2 centiméterre növeli a tok magasságát. Ez nem az az óra, amit a ingujjunk alatt tudunk hordani. Persze 23500 euróért kár is rejtegetni.

www.panerai.com