Zománcozás pokla

A Jaquet Droz Petite Heure Minute Smalta Clara egy újabb példa arra, hogy a svájci márka nemcsak komplex szerkezetekkel képes előállni, hanem a díszítés terén is szereti a bonyolutat.

Bár zománcozott számlapokat eddig is találtunk a márka választékában, azok jellemzően tűzzománcok voltak. A nyári újdonságon alkalmazott eljárás ennél jóval bonyolultabb. Olyannyira, hogy a Jaquet Droz Petite Heure Minute Smalta Clara a márka első órája, amely ezzel az eljárással készül. Melyikkel is? A francia kifejezés plique-à-jour, magyarul a rekeszzománcozás poklának nevezhetjük.

Jaquet Droz Petite Heure Minute Smalta Clara - a plique-à-jour zománcozás már a mazochizmus határát súrolja
Jaquet Droz Petite Heure Minute Smalta Clara – a plique-à-jour zománcozás már a mazochizmus határát súrolja

Szemben a hagyományos rekeszzománcozással, ahol egy fém (rendszerint nemesfém) lapon, amely maga a számlap, rekeszeket alakítanak ki, és azokat zománcozzák, a plique-à-jour esetében hiányzik fémlap. Csak a rekeszek, ha úgy tetszik a váz adott, a közre zárt részeket a zománc tölti ki. Nem kell mondani, hogy a szokásosnál is magasabb a selejtarány.

Jaquet Droz Petite Heure Minute Smalta Clara - két változat készül, a számlap pedig zománcozási eljárásnak köszönhetően áttetsző
Jaquet Droz Petite Heure Minute Smalta Clara – két változat készül, a számlap pedig zománcozási eljárásnak köszönhetően áttetsző

Ennek köszönhető, hogy mindkét változatból csak 28 példány közül. Pedig az óra önmagában is ritkaság lenne a márkánál. Egyike ugyanis azoknak a nagyon kevés óráknak, amelyen az idő kijelzése egy két órába tolt ki számlapon történik. Ráadásul a 35 milliméteres tokba a Jaquet Droz a világ legkisebb, szilícium hajszálrugóval ellátott automata szerkezetét, a 6150-es kaliberét építi be. Ennek tükrében talán az 54000 dolláros áron sem kell csodálkozni.

www.jaquet-droz.com