Vannak még nagyok

Az Edox Chronorally X-Treme Pilot – Limited Edition oszlopos tagja a márka karóra-felhozatalának. Idén sem maradunk újdonság nélkül.

Miért is maradnánk? Míg bő egy évtizeddel ezelőtt még csak a WRC-nek “szentelték” a különböző Chronorally-modelleket, addigra mára ők váltak az esemény hivatalos időmérőivé. Nem kis teljesítmény ez egy olyan márkától, amely mögött nem áll luxuscsoport, azaz függetlenek.

Edox Chronorally X-Treme Pilot - Limited Edition
Edox Chronorally X-Treme Pilot – Limited Edition

Sokszínű – nemcsak a számlap miatt

Az évek során számos kisebb-nagyobb komplikációval felvértezett modellt láttunk, amelyek között természetesen mindig ott szerepelt a kronográf. Ezt a sokszínűséget jellemzően kvarc szabályozású szerkezetekkel biztosították. Készültek automata szerkezettel szerelt változatok is, ám azok esztétikai szempontból elmaradnak kvarc társaik mellett.

Az ok igen egyszerű. A Chronorally órák mindig is méretes darabok voltak. Mivel az Edox saját szerkezetgyártással nem rendelkezik, így be kellett érnie a piacon kapható megoldásokkal. Azokat azonban nem az általuk előnyben részesített tokátmérőhöz tervezték.

A kvarcok sokkal nagyobb szabadságot tudnak nyújtani, ahogy ezt a legújabb Chronorally-reinkarnáción is láthatjuk. A PVD eljárással sötétszürkére színezett tok anyaga titán, átmérője 48 milliméter. Kifejezetten bátor döntés manapság ekkora tokkal jelentkezni. Alig-alig látunk svájci márkától ilyen méretet. Ugyanakkor a Chronorallyk eddigi múltja és persze jellegzetes nyomógombjai indokolják ezt. Ha nagyon muszáj, egy-két millimétert még faraghatnak a tokból, többet azonban nem. Ezzel ugyanis megtagadná múltját az óra és hiteltelenné válna.

Edox Chronorally X-Treme Pilot - Limited Edition
Edox Chronorally X-Treme Pilot – Limited Edition

A nagy átmérőnek köszönhetően a számlapon is tisztábban jelenhetnek meg a funkciók. Kényelmesen elfér a nagy dátum ablak alul, illetve a 60-as, 70-es években használt tachométerek megjelenésére emlékeztető napok skálája és persze a kronográf két összegzője is (30 perces tizedmásodpercek). Ugyan a 38s névre keresztelt, de valójában a svájci Ronda kaliber (Mastertech 8040.N) képes rá, mégsem bánjuk, hogy hiányzik a kismásodperc. Vele talán még ez a méretes számlap is zsúfolt lenne, másrészt nem kell néznünk, ahogy a mutató másodpercről másodpercre ugorva kérlelhetetlenül jelzi az idő múlását.

Mint oly sok Chronorally modell, ez is limitált. Az 555 példányból 1590 euróért lehet egy a mienk.

www.edox.ch