UNDONE X MONOPOLY különleges kiadás

Egyre inkább úgy érezzük, komolyan kell vennünk a hongkongi óramárkát, s nem csak azért, mert töretlen lelkesedéssel bombáz minket az újabbnál újabb bemutató példányokkal. A legfrissebbike leginkább csak külsőségekben mutat újdonságot, azt viszont meglehetősen eredeti módon teszi. Íme mindkét UNDONE X MONOPOLY MONEYMAN különleges kiadás!

UNDONE X MONOPOLY MONEYMAN. The BENJAMIN. Fotó: UNDONE WATCHES
UNDONE X MONOPOLY MONEYMAN. The BENJAMIN. Fotó: UNDONE WATCHES

A nem rég közhírré tett „Snoopy-kollaboráció” sem jelentéktelen, de azt az óramárkát, amelyik asztalhoz tudja ültetni a világ egyik legnagyobb bevételt termelő és ismertségre szert tett játékgyártóját, akkor is komolyan kell venni, ha az Kínában fabrikálja alapvetően olcsónak mondható, főleg kvarc szerkezetes időmérőit. Már pedig a G.I. Joe-t, a Transformers-t vagy a MONOPOLY-t jegyző Hasbro pecsétje ott szárad azon a szerződésen, ami lehetővé teszi a most bemutatandó kettőféle, megint csak korlátozott számban elérhető UNDONE kronográfot.

UNDONE X MONOPOLY MONEYMAN. The GODFATHER. Fotó: UNDONE WATCHES

Ha mindez nem lenne elég, az órák számlapját egy bizonyos Stephen Bliss kreálta, aki többek között a legendásan népszerű, de meglehetősen botrányhőssé vált számítógépes játék, a Grand Theft Auto (GTA), vagy a szintén nem túl ismeretlen Red Dead Redemption látványvilágát is megalkotta. A fickóra morbid akasztófahumor és annak zseniális tálalása egyaránt jellemző, nem csoda, ha a világ egyik legalapvetőbb társasjátéka, a MONOPOLY hangulatát is saját képére „torzítva” skiccelte fel a kétszer 500 példányban elkészült számlapokra.

The BENJAMIN

Az alapvetően világosra hangolt változat, az örömhajhász kapitalizmus emlékműve, legalább is a művész (Stephen) szerint. A látvány az amerikai százdolláros bankóra kíván emlékeztetni, amit egyébként Benjamin Franklin arcképe díszíti, a Benjamin pedig a bankó szlenges megnevezése. Épp csak nem az aktuális pénzügyminiszter, hanem a GTA rajzolója (még mindig Stephen) firkantotta alá. A szintén felkerült számsor (No. 2.026.082) az eredeti mintaoltalom azonosítószáma, amivel 1935-ben a MONOPOLY táblajátékot levédette a Parker Brothers (tőlük, illetve őket vásárolta meg (fel) aztán a Hasbro). A „háromóránál” elhelyezett segédtárcsába bújtatva megjelenik a játék jelképe és kabalája, Uncle Pennybags (mondjuk Pénzeszsák nagybácsi), kezében két fegyvernek látszó tárggyal (pénzvetőágyú, Stephen agymenése szerint). Félő, hogy előbb–utóbb felteszi majd a kérdést: pénzt, vagy életet?!

UNDONE X MONOPOLY MONEYMAN. The BENJAMIN. Fotó: UNDONE WATCHES
UNDONE X MONOPOLY MONEYMAN. The BENJAMIN. Fotó: UNDONE WATCHES

The GODFATHER

Az arany–fekete verzió a fentinél nehezebb súlyú keménylegény. Nem csoda, hiszen A Keresztapának készült. Ha már kapitalizmus, pénz, siker, bűnözés (merthogy ezek tagadhatjuk, de többnyire együtt járnak) az arculat villantja a fuxot. A pénzéhes, felfegyverzett nagybácsi itt a számlap majd teljes alsó felét elfoglalta, s ki tudja tudunk–e neki eleget tejelni ahhoz, hogy békén hagyjon minket. A tréfát félretéve, az arany tobzódik az órán, ahogy az nagypályásokhoz illik, igaz csak színeiben, hiszen az alkatrészek, így a tok vagy a mutatók és a gombok is acélból készülnek.

UNDONE X MONOPOLY MONEYMAN. The GODFATHER. Fotó: UNDONE WATCHES

Kronográf lévén mindkét változat esetén megtaláljuk annak gyűjtőit, méghozzá szépen kivitelezett textúrával, amolyan Rolex Daytona hangulatú gilosálással. Az egész órákat szimbolizáló indexek rakottak. Lumineszcens festék pedig csak Benjaminnak jutott, de neki bőven kijárt.

UNDONE X MONOPOLY MONEYMAN. The GODFATHER. Fotó: UNDONE WATCHES
UNDONE X MONOPOLY MONEYMAN. The GODFATHER. Fotó: UNDONE WATCHES

A tokátmérő 41,8 mm. Vízállóság jelképes, 30 méter. Az üveg K1 kristály. A szerkezet pedig a Snoopy esetében is látott Seiko mecha-kvarc hibrid VK64, avagy mechanikus kvarc. S még mielőtt nagyon megörülnénk neki, szögezzük le, ez a szerkezet egy egyszerű kvarc, a kronográf része pedig annyiban mechanikus, hogy ahhoz hasonló működést imitál. Egy megbízható, Seiko kvarc zizeg tehát a tokban, ami kellően pontos (havonta 20 másodperc eltérés +/-) és meglehetősen nehezen hozható ki a rendes működés sodrából.

UNDONE X MONOPOLY MONEYMAN. The BENJAMIN. Fotó: UNDONE WATCHES

A lényeg persze most sem a belbecs, inkább a külső, amit adott esetben bőr szíj, vagy textil gumis NATO tehet teljessé, olyan különleges számlappal, ami valóban egyedi hangulatot kölcsönöz a jó áras karóráknak, amelyek közül akár ingyen nyerni is lehet egyet–egyet, elég a lenti linkre kattintva, követni az ott leírtakat!

UNDONE WATCHES