Száz éve klasszikus

Még a legsötétebb években is volt rajongótábora a XX. század legjelentősebb iparművészeti irányzatának, az art déconak. A Frédérique Constant Classics Art Déco Round e stílus szülöttje.

Lehet retrótrendről beszélni, de az óraipar az art déco irányzatot már jóval a retró megjelenése előtt is életben tartotta. Ilyen formanyelvvel egyaránt találtunk órát a legolcsóbb, de a méregdrága kategóriában is. Igaz csupán egy-egy darabot, deaz art déco gyakorlatilag a kvarcválság óta újra jelen van.

Frédérique Constant Classics Art Déco Round - gyémántok szokatlan helyen
Frédérique Constant Classics Art Déco Round – gyémántok szokatlan helyen

Hogy ez annak köszönhető-e, hogy a formanyelv ügyesen egyensúlyoz a funkcionalitás és az művésziség között, esetleg könnyen befogadható, vagy egyszerűen csak a nosztalgia hozta vissza, az valószínűleg egyénre válogatja. Ugyanakkor tény, hogy a Classics Art Déco kollekció immár egy évtizedes a márka kollekciójában, előtte pedig egyszerűen csak Art Déco néven futott, tehát legalább két évtizedre tekint vissza.

Frédérique Constant Classics Art Déco Round - korona fejébe kő való
Frédérique Constant Classics Art Déco Round – korona fejébe kő való

A kerek a különleges

A változatosság kedvéért most kerek tokot kapott az újdonság. Bár az óraiparban pont a kerek tok a legelterjedtebb, az art déco stílusú órákra ez kevésbé jellemző. Annál inkább a téglalap, illetve hordó alakúak. Nem is a megszokott füleket kapjuk. Ez a fajta szíjrögzítési megoldás kiválóan idézi meg az adott korszakot. Ekkor kezdtek ugyanis a zsebekből a csuklóra költözni az órák. Külön kiemelendő a “fül” míves kidolgozása, ide kerültek ugyanis a szíjas változatoknál a gyémántok. Női óráknál szinte kötelező elem, de jellemzően vagy a számlapot, vagy a lünettát díszítik. A fülre szinte soha nem kerülnek (hacsak az egész órát nem borítják gyémántokkal). Azt is látni kell azonban, hogy a fülnek ez a fajta megvalósítása nagyon erősen korlátozza a szabadon elérhető szíjválasztékot, jóformán a márkához köt. Éppen ezért talán érdemesebb a fémcsatos modelleket választani.

Ami a számlapot illeti, jól ismert megoldást láthatunk. A formanyelvhez illő római számok, breguet-stílusú mutatók és persze gilosált központi rész. Az összes változat számlapja gyöngyház, egy részük színezett. A tok átmérője (30 mm) ugyan elvileg lehetővé tenné mechanikus vagy automata szerkezet beépítését is, ám ez a modell a belépő kategóriába tartozik a márkánál, ezért kvarc szabályozásút kapott. Ezt azonban kívülről aligha mondjuk meg, elvégre hiányzik az árulkodó másodpercmutató.

Frédérique Constant Classics Art Déco Round - ha arany lenne, nem csak aranyozott, drágább lenne a szaténszíjas modellnél
Frédérique Constant Classics Art Déco Round – ha arany lenne, nem csak aranyozott, drágább lenne a szaténszíjas modellnél

A gyémátok használata miatt az árazás tekintetében az a furcsa helyzet állt elő, hogy a fémcsatos modellek olcsóbbak. Az acél 850, az aranyozott-acél 950, a szatén szíjas kivitel pedig 1150 euróba kerül.

www.frederiqueconstant.com