Retró búvár?

Az Alpina Seastrong Diver 300 egy hatvanas évekbeli elődre hivatkozik, de a nevén és a rendeltetésen kívül nem sok köze van hozzá. Szerencsére.

Az egykori Seastrong “10” ugyanis egészen más felépítésű óra volt. Lünettája üveg alatti, és ezért két koronával rendelkezett, megjelenését tekintve pedig inkább elegánsnak számított. Ehhez a “kinevezett” utódjához képest mindenképp. Az Alpina Seastrong Diver 300 ugyanis egy ízig-vérig igazi búváróra – legalábbis ami a megjelenést illeti. Ha valaki egy retró búvárra vágyik, az a Seatrong Diver Heritage modellel szemezzen.

Alpina Seastrong Diver 300 – hiába bézs a két fenti indexének és mutatóinak színe, szerencsére messze van ez a retrótól

A tok 44 milliméter átmérőjű, és viszonylag magas is 13 milliméteres magasságával. Különlegessége ugyanakkor, hogy a látszat ellenére rozsdamentes acél az anyaga. Az új modelleket ugyanis PVD eljárással titánnal vagy bronzzal vonták be. Ennek tartósságáról azért ne legyenek illúzióink. Persze az is igaz, hogy a búváróráknak – főleg a sportosabb megjelenésűeknek – azért nem állnak olyan rosszul a karcok. A hasított bőrből készült szíj is arról árulkodik, hogy búváróra ide, vagy oda, nem feltétlenül vízbe szánták.

Alpina Seastrong Diver 300 – szokatlanul fényes a bronz felület

Pedig igenis képes víz alatt is helytállni. Nem véletlenül mellékeltek kaucsukszíjat is. A lünetta természetesen csak egy irányba forgatható, színét pedig a bronz modell kivételével a számlapéhoz igazították. Ugyanakkor a bronz barna lünettája sem üt el nagyon a számlapja feketéjétől. A visszafogott színválasztásnak köszönhetően a figyelmünk a számlapra terelődik, ott is a percmutatóra. Szigorúan funkcionális szempontból nézve a másodpercmutatóval együtt ez a legfontosabb mutató. A lumineszcens festékkel gazdagon ellátott percmutató piros kerete ugyanis vonzza a tekintetet. Persze jó lett volna, ha a másodpercmutató is kap a festékből. Annak hiánya miatt ez az óra nem felel meg a vonatkozó ISO szabványban lefektetett követelményeknek, hiába háromszor nagyobb (30 bar, 300 méter) a vízállósága a megkövetelthez képest.

Alpina Seastrong Diver 300 – saját rotorral ellátott SW200-1-es kaliber

Persze jelen esetben egy nyári és szabadidős óráról beszélünk, amellyel nyugodtan elmehetünk strandolni, vitorlázni is. Ehhez az időszakos használathoz igazították a szerkezetet is. Az AL-525-ös kaliber neve ellenére valójában a Sellita SW200-1-es, azaz a jó öreg ETA 2824-es klónja. Ez persze ma már alacsonynak tekinthető, mindössze 38 órás járástartalékot is jelent, ami azonban rendszeres viselet mellett bőven elég. Dress code-ot megkövetelő eseményeken kívül mégis mi mást viseljen az ember nyáron, ha nem búvárórát? Az új Alpina Seastrong Diver 300 modellek mindegyike egységesen 1300 euróért kapható.

www.alpinawatches.com