Nyári Nomosok

A rendszerváltáskor elegáns és visszafogott órákkal induló márka nagy utat tett meg mire eljutott a Nomos Ahoi Signalweiß és a Nomos Club Signalweiß modellekig, de közben mégis hű marad önmagához.

Ennek egyik legjellegzetesebb példája a bauhaus, mint az órák formatervezési elve melletti következetes kiállás. Ha a formákkal nagyon nem is variálhatnak, a színekkel azonban játszhatnak. A Nomos nem is fogta vissza magát, így például német újraegyesítés évfordulója alkalmából 20, a szürke különböző árnyalataiban tündöklő számlappal ellátott Orion modellel jelentkezett. Persze vigyázni sem árt. Túl sok szín harsánnyá teszi az órát, ami homlokegyenest szembemegy a Nomos által képviselt visszafogott ízlésvilággal.

Nomos Ahoi Signalweiß - koronavédő Nomos órán. Ilyet is ritkán látni, de ide kell
Nomos Ahoi Signalweiß – koronavédő Nomos órán. Ilyet is ritkán látni, de ide kell

Ebből a szempontból talán egy kicsit túllőttek a célon, amikor tavaly az Ahoi Signalblau és Signalrot modellek élénk kék, illetve piros számlapot kaptak. A Nomos Club Signalweiß és a Nomos Ahoi Signalweiß esetében úgy tűnik sikerült megtalálni a megfelelő arányokat. Az Ahoi amúgy is vidám természetű karóra, amelyet egyben a Nomos első, kifejezetten a nyárnak szentelt órája, és ennek megfelelően természetesen vízálló is (20 bar / 200 méter). A két Signalweiß modell gyakorlatilag a tavalyi modellek színével játszik, de természetesen sokkal szerényebb mértékben alkalmazva azokat, hiszen a meghatározó szín a fehér. Mindössze a számlap indexei és számai pirosak, míg a mutatók kékek. A kismásodpercnél pont fordított a leosztás.

Nomos Club Signalweiß - a kismásodperc a számlap ellentéte
Nomos Club Signalweiß – a kismásodperc a számlap ellentéte

Ezt a barátságos, játékos megjelenést azonban az este beköszöntével egy egészen más váltja föl. A Nomos Club Signalweiß esetében neon kék színben fénylenek a számok, indexek és mutatók, mintha valami éjszakai klubba lépnénk. A Nomos Ahoi Signalweiß modellnél nem ennyire látványos az átalakulás, “éjszakai üzemmódban” zölden fénylő indexekre és mutatókra számíthatunk.

Nomos Ahoi Signalweiß - a szövetszíj valószínűleg egynyári
Nomos Ahoi Signalweiß – a szövetszíj valószínűleg egynyári

Amivel még számolni kell az a hosszú évek óta megszokott kedvező ár változása. Bármilyen meglepő, az ár/érték arány továbbra is kedvező, csupán számszerűsítve lett jóval magasabb a vételár. Ennek oka, hogy mindkét órába a Nomos viszonylag új manufaktúra szerkezete, az automata felhúzású DUW 3001-es kaliber került. A 37 milliméteres Nomos Club Signalweiß 2500 euróba, míg a 36,3 milliméteres Nomos Ahoi Signalweiß 3240 euróba kerül.

www.nomos-glashuette.com