Női alap

Látszólag nem tűnik túl izgalmasnak a Jaquet Droz Petite Heure Minute legújabb modellje. Nem is az, de mentségére szól, hogy nem is feladata annak lenni.

Az óra ugyanis egy tipikus alapmodell, azaz egy olyan időmérő, amely a márka forgalmának zömét hivatott biztosítani. Ezekből lehet ugyanis a márka hírnevét öregbítő csúcsmodellekhez szükséges erőforrásokat előteremteni. Ezek a csúcsmodellek pedig erősítik az alapmodellek iránti keresletet, végtelen ciklust alkotva így.

Jaquet Droz Petite Heure Minute – gyémánttal vagy anélkül is készül

A fenti ciklus persze csak elméletben létezik, a gyakorlat másképp néz ki. Kérdés, hogy ez az új óra mennyire képes megfelelni egy alapmodellel szemben támasztott feltételeknek. Fantáziadúsnak nem nevezhetjük, elvégre a gyöngyház számlap és gyémántok kombinációt időtlen idők óta megtalálni a női órák között. A számlap felső felébe eltolt mutatók sem számítanak igazán ötletesnek, de tény, hogy ezekből már kevesebbet látni. Szerencsére a márkánál nem pusztán valamilyen formatervezési elemről beszélhetünk, hanem formavilágának szerves részét képezi a aszimmetria, azaz többé-kevésbé hitelesnek tekinthetjük.

Amivel az átlag fölé képes helyezkedni az óra, az a 2653.P automata kaliber. Ilyen stílusú női időmérőkbe rendszerint kvarc szabályozású szerkezetet építenek. Mivel a márka névadója korszakában a finommechanika Paganinijének számított, így csak természetes, hogy a szerkezet is mechanikus. Ráadásul női órához képest viszonylag nagy, 68 órás járástartalékkal rendelkezik. A szerkezet miatt a tok 35 milliméterével inkább nagyobbnak nevezhető, de női óráknál ma már ez teljesen elfogadott.

Jaquet Droz Petite Heure Minute – az óra igazi erőssége

Bár alapmodellnek szánják, mi több tokjának anyaga rozsdamentes acél, az óra ára ugyancsak igazodik a márka többi időmérőinek árfekvéséhez. Gyémántok nélkül 7800 euróba kerül, 160 darab, közel egy karátot kitevő gyémánttal a lünettán pedig majdnem kétszer ennyit, 14170 eurót kérnek érte.

www.jaquet-droz.com