MINASE DIVIDO

Nem kell megijedni, nem a latin lecke következik. Órákról lesz szó, méghozzá Japánból! Ha ennek ellenére a fenti címszavak sem első, sem második olvasatra sem juttatnak az olvasó eszébe semmit, kár lenne emiatt hamut szórni a fejükre. S akinek mégis bevillan róluk bármi, az kétségtelenül igen járatos a japán órák, illetve a kevéssé ismert márkák világában! Következzen pár bővített mondat egy óramárkáról, amire a szigetország büszke lehet! Lássuk mit érdemes tudni az óráról, melynek neve MINASE DIVIDO!

MINASE DIVIDO HiZ Series. Referenciaszám: VM04-M03SB Fotó: MINASE
MINASE DIVIDO HiZ Series. Referenciaszám: VM04-M03SB Fotó: MINASE

Azt gondolnánk európai fejjel, hogy a felkelő nap országában a Seiko, a Citizen és a Casio, illetve ezen órás óriásokhoz becsatornázott egyéb márkákon kívül aligha marad egy talpalatnyi föld is az egyéb, hozzájuk mérten jóval kisebb óragyártóknak. A Fuji-hegy méreteivel vetekedő japán óragyártás dicső csúcsán ott trónol a Grand Seiko és a Credor modellek korlátozott példányszámú elitlégiója, míg a szigeten mindenütt patakokban folyik a Casio, a Citizen, az Orient vagy épp az olcsóbb Seiko modellek táplálta lavina. Ehhez képest a 2019-es, Osakában megrendezett G20-ak találkozóján a japán miniszterelnök, Shinzo Abe valami egészen másban mutatott utat amerikai és francia kollégáinak. Márpedig, ha egy olyan ország, mint Japán kvázi első embere bizalmat szavaz egy alapvetően ismeretlen óramárkának, arra érdemes lehet vetni pár futó pillantást.

Shinzo Abe, japán miniszterelnök (jobb szélen), kezén egy kék számlapos MINASE DIVIDO. Referenciaszám: VM04-R01SD. Fotó: FratelloWatches
Shinzo Abe, Japán miniszterelnöke, kezén egy kék számlapos MINASE DIVIDO. Referenciaszám: VM04-R01SD. Fotó: FratelloWatches

Tradíció

A MINASE 2005 óta létező óramárka. A mögötte álló vállalat, a Kyowa Co., LTD., 1963-ban kezdte meg működését. E fémipari vállalkozás alapvetően fúrószár, fúróhegy gyártónak indult, abból is aféléket gyártott, melyek alkalmasak voltak fémek precíziós forgácsolással történő megmunkálására, s mint ilyen, hazai vetélytársa akkoriban nem igazán akadt. Az évek ezért prosperitásban teltek, miközben a Japán óragyártás is igencsak fellendülésnek indult. A ma ismert és sikeres óragyárak előbb csak szerszámokat vásároltak a Kyowa-tól, majd komplett óratokok, de fémszíjak is készültek náluk, melyek aztán több, jól ismert luxusóra-márka védjegye alatt hódították meg a világot.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Neveket persze nem árulnak el az amúgy sem épp a nyitottságukról híres japánok, de bizony több csúcskategóriás, svájci gyártó is becsengetett már hozzájuk. Legalább is a MINASE elmondása szerint.

2005-re aztán elegendő tapasztalt gyűlt össze a meglévő technológia és anyagi erőforrás mellé, hogy saját márkát alapítson a cég.

MINASE DIVIDO HiZ Series. Referenciaszám: VM04-M01SB Fotó: MINASE
MINASE DIVIDO HiZ Series. Referenciaszám: VM04-M01SB Fotó: MINASE

MINASE

a szinte mindig hófödte, rendkívül békés, elszigetelt vidék neve, ahol a gyártás folyik. Japán Akita nevű prefektúrájában rejtőzködik, 500 kilométerre Tokió nyüzsgő városától. Menedéket adva a magányra vágyó, japán kézművesmesterek maroknyi közösségének. Az egész cégcsoport” mindössze 80 embert foglalkoztat, míg az óratokok végső polírozásával csupán kettő mester tengeti napjait! Így érthető, hogy évente jó, ha 500 karóra lekerül a próbapadról, miután azokat tökéletesre csiszolták az ún. svájci Sallaz polírozógépeket használva.

Ne feledjük, a Grand Seiko Zaratsu polírozás szintén „gaijin”, méghozzá német technológiával készül-készült, sőt az elnevezés is a német gyártmányú polírozó masinéria „japános” kiejtéséből keletkezett „műszó”.

MINASE DIVIDO HiZ Series. Referenciaszám: VM04-R03KD Fotó: MINASE
MINASE DIVIDO HiZ Series. Referenciaszám: VM04-R03KD Fotó: MINASE

DIVIDO

De lássuk a kiválasztott modellcsaládot! A gyártó ugyan több (egészen pontosan 4) kollekciót is kínál, ám azok sok szempontból rendkívül egyformák, másrészt igazából két eltérő szériaként értelmezhetők, viszont a DIVIDO az, amit Japán első számú politikai vezetője figyelemre, illetve csuklóra érdemesnek talált, ezért mi is inkább annak nézünk a körmére.

Moduláris tok és fémlánc. Fotó: MINASE

Az elsőre erősen Audemars Piguet Royal Oak modelleket idéző DIVIDO 40,5 mm széles, moduláris acéltokkal készül, mely adott esetben kaphat fekete, PVD bevonatot is. A legendát idéző látványért leginkább a fémcsat a felelős, mely nem igazán tagadhatja le, honnan nyerte ihletését. Miközben egyszer csak hirtelen, robbanásszerű lendülettel és egyre mélyebben fúrja be magát elménkbe a gondolat, hogy akkor most a csodált és oly sokra tartott AP, avagy az „eredeti” csat verziója is a Kyowa zárkózott műhelyeiben készül(t)…?

MINASE DIVIDO HiZ Series. Referenciaszám: VM04-R02SD Fotó: MINASE

Gumival másképp hat

A fémcsatot feledve, illetve nem azzal szerelt opciót választva viszont igazából egyáltalán nem emlékeztet már a Royal Oak-ra a MINASE DIVIDO. Bőr vagy gumiszíjon ezért inkább a számlap, illetve a tok kialakítása hívja fel magára a figyelmet. Az előbbi több színben is elérhető, s a felülete olyas fajta mintázattal készül, mintha gyöngyház berakásos lenne.

Fekete, különleges textúrájú számlap. MINASE DIVIDO HiZ Series. Referenciaszám: VM04-R03KD Fotó: MINASE

A textúra igencsak különleges, s a nagynevű Seiko modellekhez mérhető. A számlapi indexek igencsak szokatlan módon a tok felső részének „kinövései”, lévén azokat ugyanazon munkadarabból esztergálják, alakítják ki! Azaz nem ragasztott, nem rakott, nem festett, hanem forgácsolással a nyers fémből kifaragott, majd így a számlap fölé feszített, a tokkal elválaszthatatlan, szerves egységet alkotó apró kis karmok formájában szimbolizálják a 12 órának megfelelő időt.

Az indexek szó szerint összetartoznak a tok felső szegmensével. Ezt a megoldást se látni minden nap! Fotó: MINASE

Polírozás

A tok alsó részét aztán négy apró csavar rögzíti a fenti traktushoz, mindez magyarázza is a csekély, mindössze 5 barnyi vízállóságot. Cserébe mesésen polírozott, több síkban letört és váltakozó éleket, vonalakat, íveket kapunk kárpótlás gyanánt, olyasmit, ami legfeljebb csak azoknak nem lesz teljesen meglepő, akik már fogtak a kezükben Grand Seikót. Bár talán még ők is rácsodálkoznak, hogy egy „kezdő” márka, 3300 eurós modelljei mennyire képesek valami nagyon hasonló tökéletességre.

Fekete, különleges textúrájú számlap. MINASE DIVIDO HiZ Series. Referenciaszám: VM04-M01SB Fotó: MINASE

Persze, ha már tökéletesség, a szerkezet automata ETA 2824 Svájcból, ami tudhatón remek kis igás mechanika, de mégsem mérhető össze a GS-féle manufaktúra szerkezettel. E hátrányt természetesen a gyártó maga is érzi, így 2017 óta saját fejlesztésű szerkezeten fáradozik, ami (az eltelt időt tekintve) bizonyára számukra is kiderült már, hogy mennyire nem egyszerű feladat.

Fekete, különleges textúrájú számlap. MINASE DIVIDO HiZ Series. Referenciaszám: VM04-M01SB Fotó: MINASE

Végül is

a MINASE DIVIDO fém óraszíja mindenesetre szöget üt az órakedvelők fejébe. Elsőre úgy érezzük arcátlan koppintás, majd megismerve a gyártó történetét, elgondolkozhatunk, vajon lehet, hogy épp ők gyártották már az „eredetit” is? Miközben a képeken látható kivitel saját jogán is figyelemre érdemes, hiszen minden más fémcsattól eltérően nem oldalról beütött, benyomott vagy épp becsavart stiftek kapcsolják a szemeket össze, hanem alulról apró csavarok felelnek a garantált, láthatatlan, egyszersmind bármikor oldható kötésért, mely egyébként a gyártó saját szabadalma.

MINASE