Merész vállalkozás

Saját márkával jelentkezni az óraiparban egyáltalán nem egyszerű vállalkozás. A Pedrozo & Piriz PP01 ráadásul nem is egy órásmester gyermeke.

Szülei vezetéknevét viselő márkát ugyanis Adrian Pedrozo alapította, aki újságíróként az órákról írt, nem pedig tervezte, pláne nem építette azokat. Persze ami a tervezés esztétikai részét érinti, arra lényegesen többen képesek, mint például egy óraszerkezetet megépíteni. Ugyanakkor hivatásából adódóan gazdag kapcsolati hálót tudott kialakítani.

Pedrozo & Piriz PP01 - bonyolult tok ebben a ligában alap
Pedrozo & Piriz PP01 – bonyolult tok ebben a ligában alap

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy órát tervezni egyszerű feladat lenne. Főleg nem abban a szegmensben, amelyben az új márka versenybe száll. Rögtön a gyűjtőket célozza meg, azoknak is a felső 1 százalékát. Az óra ára ugyanis százötvenezer frank, azaz közel 50 millió forint.

Pedrozo & Piriz PP01 - limitált modell, 25 darab készül belőle
Pedrozo & Piriz PP01 – limitált modell, 25 darab készül belőle

Aki még itt maradt…

…azt talán érdekelheti, hogy ezért az összegért egy kézi felhúzású, két tourbillonnal is megspékelt szerkezetet kapunk. Persze a két tourbillon is a bonyolultabb, csupán egyik oldalán csapágyazott, repülő kivitelű. A két tourbillon járását egy differenciálmű egyenlíti ki, amit a hátlap viszonylag kicsi üvegbetétjén keresztül is megfigyelhetünk. Ötletes újítása a szerkezetnek, hogy a dupla rugóház biztosította 72 órányái járástartalék utolsó két órájában az egyik tourbillon kiiktatódik a járásból, így jelezve az óra tulajdonosának, hogy itt az ideje a felhúzásnak.

Ami a tervezést illeti, abba is meglehetősen sok energiát fektettek. A 41,5×46,9 milliméteres tok ugyancsak nagynak számít, hiszen négyszögletű. Bár egyszerű formának hangzik, a tok meglehetősen komplex felépítésű. Ugyan nem éri el a Bulgari Octo összetettségét, de nem is arra szeretne hasonlítani. Elvileg az 1930-as évek New Yorkjában gomba módjára kinövő felhőkarcolók formanyelve ihlette meg, amely a kései art déco lenne. Ugyanakkor hangulatában sok közös vonást találni a de Grisogono különböző időmérőivel (New Retro, Instrumento modellek), de természetesen utánérzésről vagy pláne másolásról szó sincs.

Pedrozo & Piriz PP01 - a számlap alján kizárólag a két tourbilloné a főszerep
Pedrozo & Piriz PP01 – a számlap alján kizárólag a két tourbilloné a főszerep

Mondhatni, hogy klasszikus megoldások ezek a legfelső szegmensben. Két tourbillon differenciálművel, egyedi forma szinte már alapkövetelmény. Ennek tükrében a csupán csak lakkozott számlap már-már túl egyszerű megoldásnak tűnik, bár az így készített számlapok népszerűsége épp feljövőben van. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ezért az összegért bizony egy AHCI-tag is készít már nekünk időmérőt, amit valóban a tagsággal rendelkező órásmester kezeinek munkája révén születik. A Greubel Forsey kínálatából is válogathatunk, akiknek finoman szólva kicsit hosszabb és hitelesebb a tourbillonokhoz fűződő viszonyuk. Ugyanakkor márka nyíltan kommunikálja, hogy pontosan mely cégek munkájának eredménye az óra, ami üdítő ritkaságnak számít. Azt is látni kell, hogy az értékesítésnél itt rengeteg múlik a személyes kapcsolaton is, és Adrian Pedrozonak itt feltehetőleg vannak tartalékai.

www.pedrozoandpiriz.com