Lapos Breguet-tourbillon

A Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat 5367PT túl sok újat nem hoz, ám ennek ellenére is nagy kár lenne elsiklani fölötte.

Bizonyos szempontból már csak nosztalgiából viselheti az óra a különlegesen lapos jelzőt, elvégre a 7,45 milliméteres magasságával nagyon lemarad az aktuális csúcstartótól. Igaz, a szerkezete mindössze 3 milliméter magas, ami 1,05 milliméterrel magasabb a Bulgari bajnokától. Amikor azonban 2013-ban bevezették, valóban a piac legalaposabb tourbillonja volt.

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat 5367PT - nem visszafogott a szerkezet díszítése
Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat 5367PT

A márka szokásához híven azt s kiemelt modellt, amelyet a hagyományoknak megfelelően először gilosált számlappal vezet be, előbb-utóbb zománcozottal is piacra dobja. Mint a Swatch-csoport egykori vezetőjének szíve csücske, a Breguet természetesen nem aprózza el a zománcozást sem. A tűzzománc számlap elkészítse finoman szólva sem a legegyszerűbb eljárások közé tartozik. Minden egyes réteget külön-külön kell 800-900 fokon hevíteni, hogy a makulátlanul szép, homogén felület létrejöjjön. Persze minden egyes hevítés magában hordja a kudarc lehetőségét. Annyira igaz ez, hogy általában csak minden negyedik tűzzománc számlap felel meg az elvárásoknak, a maradék három selejt.

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat 5367PT - visszafogott
Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat 5367PT – visszafogott

A végeredmény azonban magáért beszél. A kék felület olyan mélységet kölcsönös a számlapnak, amihez hasonlót más eljárással nem tudnak előállítani. A fent említett tok vastagsága többek között a számlap számlájára is írható. A zománc miatt eleve vastagabb, illetve szemben a Bulgari modelljével itt egyáltalán van számlap. Nyilván a számok és a mutatók a Breguet által két évszázaddal ezelőtt megalkotottakat mintázzák.

Szokatlan helyen

Ami nem annyira egyértelmű, az a tourbillon elhelyezése. Szokatlan helyre, a számlap jobb alsó felébe került, nem pedig pontosan alulra (hat órába). Ennek ellenére mégis harmonikus az óra egészének megjelenése. Ebbe természetesen a tok is beletartozik. A fenti vastagsághoz 41 millimétere átmérő társul, ami elegáns, se nem túl lapos,sem pedig túl vastag külsőt eredményez. Viszont az méretéhez képest meglehetősen nehéz időmérőt kapunk, ami kizárólag a tok anyagválasztásának eredménye. Az ugyanis platina.

Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat 5367PT - nem visszafogott a szerkezet díszítése
Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat 5367PT – nem visszafogott a szerkezet díszítése

A nemesfémhez persze a szerkezet sem lehet akármilyen. Tourbillonról lévén szó, pláne ha még üvegbetétes hátlapot is kapunk, rendszerint mindenki kézi felhúzású kaliberrel számol. Breguet – mind a személy, mind a márka – szeretett, illetve szeret újítani. A szerkezet egyrészt viszonylag nagy, 80 órás járástartalékú, másrészt automata. Hogy a rotor ne takarja a szerkezetet, ezért azt annak legszélére száműzték. Ehhez hasonló megoldással, azaz periférikus rotorral nagyon kevesen tudnak előállni (többek között az úttörő Carl F. Bucherer és a Patek Philippe). Az 581-es kaliber gazdag díszítést kapott, amely szöges ellentétben áll az óra amúgy visszafogott megjelenésével.

Ahol nem fogták vissza magukat, az az ár. Eleve csak márkabutikokban kapható az óra, s bár nem limitálták a mennyiséget, 158 ezer frankért aligha fogják raklapszám eladni.

www.breguet.com