Klokers

A hitelválság után jóval körülményesebb lett óramárkát indítani, de ahogy a Klokers példáján is láthatjuk, messze nem lehetetlen.

Nem is elsősorban a tőke összegyűjtésével van gond, hiszen a különböző közösségi finanszírozási oldalakon ez könnyebb, mint valaha. A Klokers is így indult. Ugyanakkor sikeresen megszólítani a potenciális vásárlóközönséget, majd a terméket időre és az előre meghatározott specifikációk szerint leszállítani jóval körülményesebb. A Klokers ebből a szempontból szerencsés volt, elvégre alapítói az óraiparban, illetve a formatervezés és vállalatirányítás terén már meglévő tapasztalataikra hagyatkozhattak.

Klokers Klok-01 Mindnight Blue - a nyolc óránál lévő gomb megnyomásával csúsztatható le a szíjról az órafej
Klokers Klok-01 Mindnight Blue – a nyolc óránál lévő gomb megnyomásával csúsztatható le a szíjról az órafej

A Klokers nem pusztán egy, hanem egyből két eredeti ötletet alapul véve építette föl saját arculatát. Az egyik a logarléc alapú külső. Egy egészen az első digitális zseb-számológépek megjelenéséig használt, különböző skálázással ellátott, vonalzószerű lécet kell elképzelni, amelyen egy csúszka segítségével különböző alap, illetve magasabb szintű matematikai műveleteket lehet gyorsan elvégezni. Ha úgy tetszik, egy analóg számológép, amely azonban elég pontos volt ahhoz, hogy a holdra szállást is megtervezzék vele.

Klokers Klok-08 és Klok-01 Mindnight Blue - két méret, 44 mm és 39 mm
Klokers Klok-08 és Klok-01 Mindnight Blue – két méret, 44 mm és 39 mm

A Klokers formaterve tehát a logarlécet vette alapul, azzal a különbséggel, hogy a csúszka rögzített, és a skálák mozognak. A skálák pedig természetesen az óra, perc, másodperc tárcsái. Elsőre talán furcsa, de könnyű megszokni, hogy nem mutatókat keresünk a számlapon, hanem az egyetlen, rögzített mutató alatti értéket olvassuk le. Könnyű belátni, hogy a tárcsák mozgatásához bizony sok energia kell, így valóban csak kvarcszerkezetet jöhetett szóba. Mechanikussal csak akkor lett volna kivitelezhető, ha egy piacon kaphatót módosítanak. Ez azonban nagyon megemelte volna a jelenleg változattól függően 150.000 +/-10.000 forint körüli árat, és feltehetőleg egyenes út lett volna a bukáshoz.

Klokers Klok-01 Mindnight Blue - látszólag egyszerű a rögzítés megoldása, de precízen, lötyögés mentesen kivitelezni, már messze nem az
Klokers Klok-01 Mindnight Blue – látszólag egyszerű a rögzítés megoldása, de precízen, lötyögés mentesen kivitelezni, már messze nem az

A Klokers másik nagy dobása a rendkívül magas fokú variálhatóság. Az utóbbi években egyre több márka jelentkezik olyan megoldással, amellyel szerszám nélkül könnyedén cserélgethetjük a szíjakat. A Klokers ezt egy egészen új szintre emelte. Nem a szíjakat távolítjuk el a tokról, hanem a tokot, pontosabban az órafejet a szíjról, méghozzá egyetlen gombnyomással, egyetlen mozdulattal. Így egy meglévő szíjra minden további nélkül egy másik órafejet csatlakoztathatunk, vagy magát az órát különböző kiegészítők segítségével egy másik felületre helyezhetjük, és akár asztali órává is alakíthatjuk. Ezt mondjuk inkább a KLOK-01-es modellekkel érdemes megtenni, azok ugyanis 44 milliméter átmérőjűek, az új KLOK-08-as változatok 39 milliméterre zsugorodtak, követve az óraipar aktuális, csökkenő átmérőket alkalmazó trendjét.

Klokers Klok-08 és Klok-01 Mindnight Blue - ennél lényegesen gazdagabb a szíjválaszték
Klokers Klok-08 és Klok-01 Mindnight Blue – ennél lényegesen gazdagabb a szíjválaszték

Mivel egy mindössze 4 éves márkáról beszélünk, még nem aktuális, de idővel nekik is meg kell majd küzdeniük az eredeti koncepció továbbfejlesztésének nehézségeivel. Arról nem is beszélve, hogy a most épp a retró a menő, amihez a logarléc szépen illeszkedik, de mindig nem lesz ez így. Nem mindenkinek sikerül a megújulás, még az haute horlogerie-ben versenyzőknek sem. Ugyanakkor a Klokersnek mindent adott ahhoz, hogy ők legyenek a következő MeisterSinger.

Klokers Klok-08 és Klok-01 Mindnight Blue - átlagos csuklón (17 cm átmérőjű) sem tűnik kicsinek a kisebb modell
Klokers Klok-08 és Klok-01 Mindnight Blue – átlagos csuklón (17 cm átmérőjű) sem tűnik kicsinek a kisebb modell