Kitettek magukért

A Louis Erard La Sportive Limited Edition meglepően sokat nyújt, igaz, sietni is kell, mivel csak limitált példányszámban jelentkeztek velük.

Nyilván már rögtön az első pillantásra kiderül, hogy egy ízig-vérig retró stílusú időmérővel van dolgunk. Erről árulkodik a lünetta síkja fölé kitüremkedő zafír, amely formájába az egykori plexiüvegeket másolja. Szintén ilyen vonás maga a sugárcsiszolt számlap is. Ennek tok felőli vége erősen lehajlik, pont úgy, ahogy a hatvanas évekbeli számalpoké. Még a számlapnál maradva vegyük észre a színátmenetes festést, amely szintén bő fél évszázaddal ezelőtt volt igen kelendő, és akkor az antikolt hatású bőrszíjakról még nem is beszéltünk.

Louis Erard La Sportive Limited Edition - a titán a hidegebb színeket kapta (kék, fekete)
Louis Erard La Sportive Limited Edition – a titán a hidegebb színeket kapta (kék, fekete)

Ugyanakkor mégiscsak egy XXI. századi órát kapunk, amiről több dolog is árulkodik. Arra a fajta részletességre, amellyel például a segédszámlapokat dolgozták ki, egykoron nem voltak képesek. Gyakorlatilag kicsiben ismételték meg a számlap vonásait. A lünetta sem holmi festett, jobb esetben eloxált fém, hanem kerámia, amelynek tartósságáról aligha kell beszélnünk.

Árukodó jelek

Persze a tok méretéből (44 milliméter) egyből látszik, hogy nem egy eredeti, hanem retró modellel van dolgunk. Ha pedig az kezünkbe vesszük, minden kétség szerte oszlik. Az óra ugyanis kiviteltől függően méretéhez képest vagy túl könnyű, vagy túl nehéz. Előbbi esetben a tok titánból készült, ami kb. egyharmadnyival keményebb, mint az acél, de kétharmadnyival könnyebb. Nem egyszerű polírozni, ezért zömében matt felületeket kapunk, de azért az éleket polírozták. Ezzel a megoldással jobban érvényesül a tok kontúrja.

Polírozás viszont jutott bőven a nehezebb változatra, amelyben azonban túl sokáig nem gyönyörködhetünk majd. Emiatt azonban nem szabad elkeseredni, sőt, örülni kell neki. A tok ugyanis bronz, amely szükségszerűen patinásodik. Ennek módja pedig egyedivé teszi a saját példányunkat.

Louis Erard La Sportive Limited Edition - négy változatban
Louis Erard La Sportive Limited Edition – négy változatban

Ahogy a számlap elrendezéséből is látszik, a szerkezet a jó öreg 7750-es, jelen esetben az ETA-tól. Mivel a márka alkalmazottainak száma nem éri el a 250 főt, illetve még független is, ezért bátran számíthatunk arra, hogy a jövőben is ETA szerkezeteket találunk majd a márka óráiban.

Louis Erard La Sportive Limited Edition
Louis Erard La Sportive Limited Edition

Ha nem is különleges, de azért nem is annyira elterjedt anyagok, részletgazdag és színátmenetes számlap, és egy ugyancsak vastag zafírüveg bizony kihatással van az árra is. A négyszer 250 példányra limitált változatok közül a titánért 3250, míg a bronzért 2950 frankot kérnek.

www.louiserard.com