Holdfázis új arccal

A Frédérique Constant Classics Moonphase Manufacture neve alapján klasszikus időmérő kellene legyen, mégis újat mutat.

Ahogy tudjuk, ha a Frédérique Constant egy időmérőjénél a dátumot mutatóval, segédszámlapon jelzik, akkor biztosra mehetünk, hogy abba saját manufaktúra szerkezetüket rakták. Ezt azonban szinte mindig a klasszikus helyre, a számlap aljára helyezték. A korábbi, klasszikus holdfázisos modellnél természetesen a holdfázis is ide került. Pontosabban a segédszámlapon belül, oda is a felső részbe.

Frédérique Constant Classics Moonphase Manufacture - nem is olyan klasszikus
Frédérique Constant Classics Moonphase Manufacture – nem is olyan klasszikus

Az új modell ezt az elrendezést szedi ketté, és ad ezáltal egy teljesen új megjelenést az órának. A vízszintesen egymás mellé rendezett segédszámlap klasszikus kronográfok képét idézi. Ennek pedig egyenes következménye, hogy szemben az előd konzervatív külsejével ez az óra dinamikusabbnak hat. Talán éppen ezért nem róhatjuk föl neki a 42 milliméteres átmérő, ami egy elegáns óránál lassan kezd újra nagynak számítani. A névben szereplő “Classic” itt inkább a tok formájára utal, amely kiviteltől függően polírozott rozsdamentes acél vagy aranyozott acél szintén polírozva.

Frédérique Constant Classics Moonphase Manufacture - három változattal indulnak
Frédérique Constant Classics Moonphase Manufacture – három változattal indulnak

Ami gondoskodik arról, hogy a számlap valóban harmonikus megjelenésű legyen, és a segédszámlapok is odakerüljenek, ahol az jól is mutat, az a szerkezet. Szintén a névből kiderül, hogy az a márka sajátja. Az FC-712 mindössze annyiban különbözik elődjétől, hogy elkülönítetten jeleníthesse meg a két kiskomplikációt, azaz a dátumot és a holdfázist. Ez azonban azt is jelenti, hogy nem nyúltak hozzá a járástartalékhoz, ami a maga 38 órájával nem mondható éppen izmosnak. Persze automatáról beszélünk, tehát hétköznap nem lesz gond, de hétvégére kötelező forgatóra rakni, különben hétfőn lehet bíbelődni a beállítással. Szerencsére mindet a hagyma alakú koronával állíthatunk, így legalább fogpiszkálóval nem kell süllyesztett nyomógombokkal vacakolni.

Frédérique Constant Classics Moonphase Manufacture - szépen díszített, bár a járástartalék lehetne több
Frédérique Constant Classics Moonphase Manufacture – szépen díszített, bár a járástartalék lehetne több

A két világos számlapú kivitel mellett természetesen ma már elengedhetetlen a kék modell megjelenése is, amelyhez kék bőrszíjat társítottak. A kollekciót indító három kezdeti változat közül egyértelműen ez a leginkább lendületes, leginkább modern, hiába van “Classics” a óra nevében. A két, rozsdamentes acél tokos óra 2600 euróba kerül, míg az aranyazott 300 euróval többe.

www.frederiqueconstant.com