Hengeres hajszálrugó

Billegőkhöz hajszálrugókat rendkívül kevés svájci óraipari vagy finommechanikai vállalkozás állít elő, olyanra pedig, amely ezt ipari mennyiségben képes, jóformán alig-alig találni példát. A hengeres hajszálrugó  pedig ritka, mint a fehér holló.

A billegőt a hajszálrugó tartja lengésben, ami még egy XVII. századi találmány. A rugó nagyban javított az akkori órák pontosságán, de a hajszálrugónak veleszületett betegsége is volt: az összehúzódás, illetve elernyedés (költőien kifejezve: lélegzés) folyamata során vándorolt a tömegközéppontja, ami szintén hátrányosan befolyásolta a pontosságot. Ezt a rugó végén kialakított véggörbékkel (Breguet vagy Philips) igyekeztek orvosolni, de teljesen felszámolni nem sikerült.

A megoldás a hengeres hajszálrugó, ami John Arnold találmánya és elsősorban hajókronométerekben alkalmazták. Akkor is, és ma is rendkívül körülményes a hengeres hajszálrugó előállítás, lényegesen több időt vesz igénybe.

Hengeres hajszálrugó - ehhez bizony vastag tok kell majd
Hengeres hajszálrugó – ehhez bizony vastag tok kell majd

Egy ilyen hengeres hajszálrugóval jelentkezett múlt héten a svájci Precision Engineering AG, tehát egy óraipari beszállító. Véleményük szerint erre van kereslet, és valóban úgy tűnik, hogy az óraipar mára újra elég erős ehhez. Mivel a hengeres hajszálrugó térben jóval több helyet követel magának, így nyilván először valamilyen extravagáns megjelenésű karórában találkozhatunk vele. Nem lennénk meglepve, ha egy ilyen hajszálrugóval rendelkező időmérő az MB&F, Cristophe Claret vagy Kari Voutilainen kínálatában jelenne meg. Ez persze azt is jelenti, hogy magas árral kell számolnunk, ugyanis a Precision Engineering AG egyelőre csak igen korlátozott mennyiségben képes a hengeres hajszálrugót megrendelőinek leszállítani.