Ferdinand Berthoud FB 1.4

Amikor valaki szenvedélyből vállalkozik órák készítésére, és nem elsősorban a profit hajtja, akkor egészen látványos dolgok is születhetnek, mint amilyen a Ferdinand Berthoud FB 1.4.

Ahhoz képest, hogy Svájcban szeretnek szép hosszú neveket adni egy-egy modellnek, a Chronomètre Ferdinand Berthoud rendkívül lényegre törően fogalmaz. Az FB 1.4 a márka első órájának negyedik változata. Ezzel a kivitellel a kicsivel modernebb ízléssel rendelkező vásárlókat szeretnék megszólítani, és ennek megfelelően történt az anyagválasztás is. A tok formája természetesen nyolcszögletű maradt, az átmérő szintén nem változott, továbbra is 44 milliméter. Nehéz belegondolni is, hogy vajon milyen lehet csuklón viselni az ilyen méretű és 13 mm magas, aranyból vagy platinából készült korábbi változatokat. Az Ferdinand Berthoud FB 1.4 tokjának anyaga titán, így elődeihez képest szinte pehelysúlyú.

Ferdinand Berthoud FB 1.4 - hiába sokkal keményebb a zafír, az éleket ugyanúgy letörték
Ferdinand Berthoud FB 1.4 – hiába sokkal keményebb a zafír, az éleket ugyanúgy letörték

A szerkezet természetesen nem változott, ugyanaz a FB-T.FC-2-es kaliber dolgozik az órában, mint a másik három modellben. Lényeges különbség azonban, hogy a szerkezet nem csupán a tok oldalának üvegbetétjein, hanem immár teljes egészében szemügyre vehető, sőt a belvilágába is páratlan betekintést nyerhetünk. Nem a tok üvegbetétes hátlapjának köszönhetjük ezt, hanem a zafírból készített hidaknak, amelyek éleit ráadásul ugyanúgy letörték, mint az alpakkából készült társaikét. Nyilván nem kell mondani, hogy a zafír jóval keményebb anyag.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany
Ferdinand Berthoud FB 1.4 - két különböző minőségű titán különböző színárnyalatokkal ruházza fel az órát
Ferdinand Berthoud FB 1.4 – két különböző minőségű titán különböző színárnyalatokkal ruházza fel az órát

Ahogy azt sem, hogy ez nem egy tömegtermék. Húsz darabra limitálták, ám a 200000 dollárt meghaladó ár önmagában is szűkre szabja a potenciális vásárlók körét. Bár készült rozsdamentes acél és bronz kivitel is, nem kizárt, hogy lesz még további változata az FB 1-es modellnek, ugyanakkor a márkát vezető és tulajdonló vezérigazgató (aki mellesleg nem más, mint a Chopard társ-vezérigazgatója) elmondása szerint jövőre érkezik a következő óra a Chronomètre Ferdinand Berthoud-től.

Ferdinand Berthoud FB 1.4 - tourbillon, kiegyenlítő csiga, és mindez látható is. Közösségi oldalon biztos letiltanák
Ferdinand Berthoud FB 1.4 – tourbillon, kiegyenlítő csiga, és mindez látható is. Közösségi oldalon biztos letiltanák

www.ferdinandberthoud.ch