Felújított múlt

A Longines Heritage Classic Chronograph 1946 modellel a márka folytatja múltidéző sorozatát, és egyúttal egy egykori hibát is javítottak.

Nagyon úgy néz ki, hogy egy kompetens levéltárost sikerült találnia a Logines-nak, ugyanis egyre-másra bővül a Heritage kollekció. Az előző évet ez a kollekció zárta, és az ideit is ez kezdi. A márkától megszokott módon azonban a múltidézés nem a retrót, azaz az1960-as, 70-es éveket jelenti, hanem 30-as, 40-es éveket.

A mintául szolgáló eredeti 1946-ból
A mintául szolgáló eredeti 1946-ból

A recept most sem változott. Egy egykor népszerű modellt ástak elő, és minimális változtatások mellett igazították korunk igényeihez. Az akkori hírnevet az óra bizonyára legalább annyira köszönhette a megjelenésének, mint szerkezetének. Abban ugyanis a márka egykori 13ZN, majd később a talán még kedveltebb 30CH kaliebre dolgozott. Ezekkel a kaliberekkel szerelt, elfogadható állapotban lévő órák a másodpiacon kifejezetten szépen szerepelnek.

Longines Heritage Classic Chronograph 1946 - vastagabb a lünetta
Longines Heritage Classic Chronograph 1946 – vastagabb a lünetta

Ami a külsőt illeti

Alapvetően két módosítást hajtottak végre. Az egyik természetesen a méret. Mivel a 13ZN meglehetősen széles kaliber volt (mellesleg a világ első, sorozatgyártásba került flyback rendszerű kronográfja), ezért szinte alig látni, hogy 40 milliméterre nőtt az átmérő. A vastagabb lünetta azért már feltűnőbb. A másik a mutatók formája. Az újon a levél forma jobban érvényesül, nem tűnik annyira elveszettnek az egyébként meglehetősen csupasz számlapon. Az 1946-os modellen szinte árvák a mutatók.

Longines Heritage Classic Chronograph 1946 - lesz rá kereslet
Longines Heritage Classic Chronograph 1946 – lesz rá kereslet

Ami persze a szerkezetet illeti, úgy itt egy kevésbé híres, de legalább annyira megbízhatóval kell beérnünk. Az L895.5-ös kaliber valójában egy Dubois-Depraz kronográf-modullal ellátott, módosított ETA 2892-es. A módosítás itt a megnövelt járástartalékra vonatkozik, amelyet az alap 2892-eshez képest egy harmad napnyival sikerült növelni, és eléri az 56 órát.

Bár a szerkezet képes lenne rá, mégis kihagyták a dátum megjelenítését. Jól tették. Bár haszna tagadhatatlan, egy ablak megjelenése tönkretenné a számlap szinte tökéletesen kiegyensúlyozott megjelenését. Úgy pedig aligha kérhetnének 2850 frankot az óráért.

www.longines.com