Ékszeróra kicsit máskép

Ékszeróráknál érthető módon az időmérő ékszer jellegét hangsúlyozzák. A Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Feuille ékszerórában az órások is örömüket lelik.

Ha eltekintünk az órát fedő levéltől, egy apró, négyzetes számlapra pillantunk. Ehhez hasonló megjelenésű időmérőkből bizony sokat láttunk már, és ez a formaterv jóval alacsonyabb összegért is kapható, mi több, divatmárkáknál is találunk rá példát. Épp ezért a levél, a “Feuille” nélküli változatot, a Joaillerie 101 Reine-t feltehetőleg nehezebb lesz értékesíteni. Persze ahogy lenni szokott, a látszat itt is csal. Bár a számlap négyzetes, a tok 18,35×6,8 milliméteres, azaz téglalap alakú.

Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Feuille - csukva határozottan kecsesebb
Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Feuille – csukva határozottan kecsesebb

A tokban pedig az óraipar talán egyik legfigyelemreméltóbb szerkezete dolgozik, a Jaeger-LeCoultre 101-es kaliber, amely még mindig a világ legkompaktabb mechanikus szerkezete. A lassan egy évszázados szerkezet 1929-ben mutatkozott be, mindössze 5 évvel a hasonlóan mérföldkőnek tekinthető Duoplan kaliber után. Az 101-es pedig azóta is gyártásban van. Gyártásnak persze túlzás nevezni, elvégre a 98 alkatrészből összeálló, és készen mindössze 1 grammot nyomó szerkezetet az alkatrészek kényessége miatt egyedileg kell elkészítenie annak a néhány órásmesternek, amely kellően képzett ehhez. Nem csoda tehát, hogy évente körülbelül félszáz darab körül alakul a “termelés”.

Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Feuille - viselés szempontjából kényelmesebb modellek is vannak, de ez most nem arról szól
Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Feuille – viselés szempontjából kényelmesebb modellek is vannak, de ez most nem arról szól

A Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Feuille valójában nem igazi újdonság, csupán a kivitele, azaz hogy vörösaranyból készítették el, tekinthető annak. Ahogy a képeken is látható, a koronát a hátlapra helyezték, hogy semmi se törje meg a formaterv vonalait. Nyilván a viselés komfortérzetére ez kihatással van, de a 167 darab, összesen 10,3 karátnyi gyémánttal díszített Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Feuille amúgy is kivételes alkalmakkor kerül csak a csuklóra.

www.jaeger-lecoultre.com