Éjszaka a számlapon

A H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine egy újabb modell, amellyel az ugyancsak kékvérű márka kivételes holdfázis komplikációjú óráját ünnepli.

Mint látható, idén is az ú.n. “Concept dial”, szó szerint tanulmány számlap mellett döntöttek. A hangzatos név gyakorlatilag egy teljesen csupasz számlapot takar. Nincsenek számok, indexek, feliratok, így biztosítva, hogy maga a számlap és a kiemelni kívánt komplikáció zavartalanul érvényesülhessen.

H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine – vörösaranyban talán kevésbé mutat

Ugyanezt a módszert használták, amikor a számlapot a világ legfeketébb, a fény 99,965 százalékát elnyelő bevonattal látták el. Azóta egy BMW is kapott ilyen bevonatot. Hogy közlekedésbiztonsági szempontból ez előnyös-e, az erősen kérdéses, de garantáltan látványos. Az idei modell a holdfázist koromfekete éjszaka helyett csillagos ég társaságába helyezte. A számlap anyag maga viszonylag közönséges. Aventurinból, a kvarc egy fajtájából készítették, amelyben a számos zárvány felel a “csillagok” létéért. Bár az aventurin valóban bőségesen fellelhető, a zöld különböző árnyalatai a jellemzőek. Ebből a szempontból a kék aventurin ritkaságnak számít.

H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine – egy évezredig pontos holdfázis. Állítani nyomógombbal lehet.

Szintén annak tekinthető a holdfázis, pontosabban annak precizitása. A számlapon a klasszikus helyen, alul megjelenő kijelzés egy évezred (egész pontosan 1027,3 év) alatt gyűjt össze egy napnyi eltérést. Ezzel a teljesítménnyel a legpontosabb holdfázis kijelzésű órák közé tartozik. Ha nem vesszük figyelembe az egyedi, megbízásos alapon készített órákat, akkor a piacon elérhető legpontosabb mechanikus.

H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine – kézi felhúzású, hét napos járástartalék, kijelzése itt a hátoldalon

A csomagolás a márka ismert tokjában, az Endeavourben érkezik, amely továbbra is 42 milliméter átmérőjű. Mivel meglehetősen keskeny a lünettája, illetve maga számlap is látványos, az óra ennél nagyobbnak tűnik. Két kivitelben, rozsdamentes acélban és vörösaranyban is kapható. A kettő közül talán az acél ezüstös fénye illik jobban a komplikáció tematikájához (ezüstfényes éjszaka holdtöltekor), főleg hogy árban szinte alig van különbség a két kivitel között: 35000 az acél, míg 39900 frank az arany. Ahogy “kőszámlapos” óráknál lenni szokott, itt is korlátozott példányszám készült: 50-50 darabra mindkettőből.

www.h-moser.com