Égből a földre

Elsősorban Flieger stílusú pilótaóráiról ismerhetjük a márkát. Az új Archimede OutDoor Antimag modellel a fellegek közül a földre szállunk.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jól ismert Flieger stílusról teljesen le kellene mondanunk. Alapvetően megőrizték a márkára, és persze a stílusra is jellemző no-nonsense hozzáállást, azaz egy erősen pragmatikus megjelenésű órát kapunk. A számlapon ennek jegyében mindent a leolvashatóságnak rendeltek alá, azaz kontrasztos fekete-fehér színvilág köszön vissza ránk. A meglehetősen vastag indexek, és a szintén nem éppen kecses botmutatók bőven kaptak lumineszcens festéket is, sötétben is biztosítva a leolvashatóságot.

Archimede OutDoor Antimag - a fülek hiánya a hetvenes évek idézi, de nem vészesen retrós az óra
Archimede OutDoor Antimag – a fülek hiánya a hetvenes évek idézi, de nem vészesen retrós az óra

Mi sem jelzi jobban a nagy órák trendjének végét, hogy egy outdoor karóra is mindössze 41 milliméteres átmérőt kap. A “hadrafoghatóság” jegyében a rozsdamentes acél tok felületét keményítették, ami így 1200 Vickers keménységű. Ez többszöröse az óraiparban általánosan elterjedt 316L szabványú rozsdamentes acél értékénél. A tok belseje is meglepetést rejt. Az SW-200-as szerkezetet lágyvassal vették körbe, aminek köszönhetően az óra legfeljebb 1000 Gauss mágneses erőtérrel képes dacolni. (Ennyire van hitelesítve a Rolex Milgauss is.) Az Archimede OutDoor Antimag ennek megfelelően a márka felhozatalában valamivel az átlagár fölött helyezkedik el, 980 eurót kérnek érte.

www.archimede-watches.com