Edox Chronorally – Sauber mániásoknak

Ugyan a Sauber nem a legeredményesebb csapatok egyike, és akkor finoman fogalmaztunk, de hazai F1 csapatként mégiscsak büszkék rá a svájciak. Ebből a szempontból pedig érhető, hogy miért is büszke az Edox a Sauberrel való negyed évszázados együttműködésre.

Azt egyébként is meg kell hagyni, hogy igazán ritkának mondható az ilyen hosszú ideig kitartó kapcsolat egy óragyártó és a motorsport valamelyik szereplője között. Egyedül az IWC és a Mercedes/AMG együttműködésének időtartama mérhető ehhez (ami mellesleg pont idén fél évszázados). Azt persze hozzá kell tenni, hogy az Edox gyakorlatilag a kezdetektől jelen van, attól a pillanattól, ahogy a Sauber belépett a Formula 1-be. Csak is ennek tudtában lehet valamennyire megemészteni a számlapon aránytalanul nagy helyet elfoglaló “25 years” feliratot, amelyet egyébként a Saubertől vettek át.

Edox Chronorally Sauber F1 Team "25th-Anniversary" Limited Edition - a gombok tényleg akkorák, mint ahogy a képen látszik
Edox Chronorally Sauber F1 Team “25th-Anniversary” Limited Edition – a gombok tényleg akkorák, mint ahogy a képen látszik

Értelemszerűen a Sauber kék színe köszön vissza a számlapon is, ami most amúgy is szerencsés. A kék ugyanis jelenleg rendkívül kedvelt szín, de messze nem volt ez így egy évtizede, és pláne nem akkor, amikor a két vállalkozás együttműködése elindult. Svájci szokásoknak megfelelően az évfordulós modell korlátozott példányszámban készül – nem mintha ez nem derülne ki az óra nevéből: Edox Chronorally Sauber F1 Team “25th Anniversary” Limited Edition. Mennyi is az annyi? Az 555 darab példány egyikére lehet pályázni, mindegyik sorszámozott, és a hátlapon láthatjuk, hogy nekünk hanyadik jutott.

Már csak a hordással kell megbarátkozni. Az óra ugyanis meglehetősen nagy. Az átmérő 48 milliméter, és ezt toldják még meg a kezelőszervek, azaz a korona és két hatalmas nyomógomb, amellyel a kronográfot kezelhetjük. Szerencsére titán az egész, így legalább könnyű. Az indításra szolgáló gomb a Chronorally kollekció formanyelvével összhangban nagyobb, mint a korona, pedig az sem mondható szerénynek. Más Chronorally modelleken a kezelőszervekhez átrakták a tok másik oldalára, ezzel is megkönnyítve a viselhetőséget. Az Edox Chronorally Sauber F1 Team “25th Anniversary” Limited Edition esetében bizony nem egyszer kell majd elfogadnunk, hogy az egyik vagy másik gomb a kézfejünkbe fúródik.

Edox Chronorally Sauber F1 Team "25th-Anniversary" Limited Edition - versenyhangulat
Edox Chronorally Sauber F1 Team “25th-Anniversary” Limited Edition – versenyhangulat

A márka ugyan bőven használ automata kalibereket is, az óra közel 1600 eurós ára rögtön elárulja, hogy ebbe bizony kvarc került. Bár az Edox 38-as kalibernek nevezi, valójában a Ronda 8040.N szerkezetét ismerhetjük fel benne. Az Edox ugyan lemondott a kismásodperc kijelzéséről, és a hidakat is díszítette, amit persze a tömör hátlap miatt nem látunk, de ez azért kevés ahhoz, hogy indokolt legyen az átkeresztelés. Arról nem is beszélve, hogy a 8040.N a Ronda minőségi kvarcszerkezetei közé tartozik – nem mintha az egyszerűbbekkel bármi gond lenne, hiszen nem véletlenül használják előszeretettel a márka kalibereit. Ettől függetlenül persze örülni lehet annak, hogy se az Edox, se a Sauber nem tűnt el az elmúlt 25 éve alatt, és remélhetőleg ők is elérik majd a fél évszázadot.

www.edox.ch