Dátum mutatóval

Viszonylag kevés olyan márkát ismerünk, amelynek egy-egy modellje hosszú, töretlen múltra tekinthet vissza. Az Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition ilyen.

Persze megszokhattuk, hogy a felső szegmensben versenyző márkák jó esetben nem is egy ilyen órával rendelkeznek. Ritkaságszámba megy ugyanakkor, ha a középmezőny egyik szereplője tud ilyesmit felmutatni. A hölsteini márkánál meghatározó szerepet játszik a Big Crown kollekció. Ahogy azt a neve is jelzi (Big Crown – nagy korona), ezeknek a modelleknek a tok méretéhez képest aránytalanul nagy a koronája. Mivel 80 évvel ezelőtt a repülés nagyon menőnek számított, így nyilván a kesztyűben való kezelhetőség volt az ideológiai magyarázat erre. Persze csupasz kézzel is sokkal kényelmesebb így használni az órát.

Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition – nem arany, bronz

Ami “orisos”

Mégis a komplikáció, a dátum mutatóval való kijelzése az igazán orisos. Olyannyira, hogy ez még a svájci óraipar történetének eddigi legsötétebb korszakában, a kvarcválságban sem tűnt el, azaz valóban töretlen ennek a komplikációnak a története.

Évfordulós modellként annyira talán nem meglepő, hogy inkább múltidéző, mintsem előremutató az óra formaterve. Igaz ez a 40 milliméteres átmérőjű tok anyagára is, amely bronz. Nyilván nem kell mondanunk, hogy az elmúlt években mennyire megnőtt a bronztokok iránti kereslet, és jóformán a belépőszinttől egészen a felső kategóriáig találni ilyen modelleket. Idén Bázelben sem volt hiány bronzból.

Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition – szép, korhű részlet a szélen domborodó zafírüveg

Egyszerűségből sokan kitartanak a számlap fekete színe mellett. Talán elsősorban nem is pusztán anyagi megfontolásokból, hanem attól a félelemtől vezérelve, hogy a számlap színe és a tokon kialakuló patina üti majd egymást. Ez azonban egy olyan kockázat, amit érdemes felvállalni olyan anyagnál, amelytől konkrétan elvárják, hogy oxidálódjon, avagy patinát alakítson ki.

Oris Big Crown Pointer Date 80th Anniversary Edition – bevállalták a zöld számlapot

Ez jó eséllyel nem történik meg az Oris 754-es kaliber alkatrészeivel. A 754-es tulajdonképpen egy saját modullal kiegészített Sellita SW–200-as (Eta 2824 klón). Jó hír, hogy a szervizeléssel gond nem lesz, rossz, hogy a járástartalék szintén évtizedekkel ezelőtti, mindössze 38 óra. Nem biztos, hogy ezt az órát napi viseltre veszik, így szükségünk lehet óraforgatóra – vagy felhúzzuk, és élvezzük a nagy korona nyújtotta könnyű kezelhetőséget.

Bár az óra tavaly novembere óta kapható, mérlegelni mégis van idő. Az évforduló ellenére az óra nem limitált, így csak 1900 frankos vételárat kell összegyűjteni.

www.oris.ch