Belépő búvár

Aligha lep meg bárkit is a Maurice Lacroix Aikon Venturer megjelenése. Világos volt, hogy az Aikon sem kerülheti el, hogy “búvárórásodjon”.

Az ok elég világos. Az Aikon kollekcióval a márka nagyon telibe talált. Persze az is igaz, hogy a siker kellett nekik, mint egy falat kenyér. Az Aikon nélkül a Maurice Lacroix bizonyára csak nagyon nehezen, vagy esetleg egyáltalán nem került volna ki abból a pénzügyi pácból, amibe a 2010-es évek első felében került. Pedig alapvetően nem igazán csináltak mást, mint leporoltak egy régi formatervet. Az Aikon a 90-es évek sikermodelljén, a Calypson alapszik, de a két modellt összehasonlítva több a különbség, mint a hasonlóság.

Maurice Lacroix Aikon Venturer - a tok maradt, a lünetta és a számlap új
Maurice Lacroix Aikon Venturer – a tok maradt, a lünetta és a számlap új

Ez egyben az Aikon kollekció sikerének titka. Míg a legtöbb márka szépen felült a retróvonatra, addig az Aikon többé-kevésbé indusztriális formájával modernnek nevezhető, azaz kitűnik a tömegből. Ráadásul gyorsan belátták, hogy az óra többre képes, minthogy kvarc szerkezettel pusztán a márka belépőmodellje legyen. Ezért 2018-ban megjelent az automata kivitel is.

Maurice Lacroix Aikon Venturer - határozott, szögletes vonalvezetés
Maurice Lacroix Aikon Venturer – határozott, szögletes vonalvezetés

A sort a Maurice Lacroix Aikon Venturer búváróra folytatja. A 43 milliméteres tok vonalai természetesen megmaradtak, a számlap és persze a lünetta gyökeresen megváltozott a korábbi hárommutatós modellekhez képest. Mindez a minél zavartalanabb leolvashatóság számlájára írható. A lünetta természetesen csak egy irányba forgatható, így az Aikon-modellekre jellemző kitüremkedések immár nemcsak díszítő elemek, hanem valódi funkciójuk is van. Jó jelzi a márka újbóli erejét, hogy amíg az évtized közepén pusztán eloxált alumíniumra futotta a lünetták esetében, amelyek színe könnyen karcolódik, addig itt már kerámiabetéttel van dolgunk.

Maurice Lacroix Aikon Venturer - immár funkciója is van a lünetta kitüremkedéseinek, hiszen ott a legkönnyebb megfogni
Maurice Lacroix Aikon Venturer – immár funkciója is van a lünetta kitüremkedéseinek, hiszen ott a legkönnyebb megfogni

A számlap textúráját felszámolták, helyette sugárcsiszolt mintát kapunk. Természetesen a régi indexek és mutatók sem maradhattak, helyüket jóval vaskosabbak vették át, ezzel is segítve a leolvasást, ami a gazdagon felvitt lumineszcens festéknek köszönhetően rossz látási viszonyok között is jó.

Maurice Lacroix Aikon Venturer - fémcsat, kaucsukszíj és fekete, illetve kék számlap a felhozatal
Maurice Lacroix Aikon Venturer – fémcsat, kaucsukszíj és fekete, illetve kék számlap a felhozatal

Az órába az ML-115-ös szerkezet került, ami neve ellenére valójában a márkára jellemző díszítést viselő Sellita SW-200-as. Ebből persze nem látunk semmit, mivel a 30 bar (300 méteres) nyomásállóság biztosítása érdekében tömör hátlap mellett döntöttek. Van azonban két erős érv az óra mellett. Egyrészt csattal és kaucsuk szíjjal is kapható, mármint szettben, azaz egy órához mindkettő jár. Ezeket a szíjakat pedig szerszám nélkül könnyedén cserélgethetjük is. Másrészt ha valaki egy ismert svájci márkától ebben az árszegmensben szeretne modern külsejű órát, akkor jóformán csak a TAG Heuerhez fordulhat még. Ott azonban bő egynegyeddel többet kell fizetni egy szinte azonos képességű óráért. A Maurice Lacroix Aikon Venturer kaucsuk szíjjal 1850, míg fémcsattal 1990 frankba kerül.

www.mauricelacroix.com