A kevesebb több

Az Officine Panerai Luminor Marina Carbotech PAM01661 látszólag alig különbözik három évvel ezelőtti tárásától, mégis sokkal életképesebb.

Természetesen nem véletlen, hogy a klasszikus formák high-tech benyomást keltenek. Erről árulkodik, hogy a jól ismert szendvics-számlap (kétrétegű) színe nem a jól ismert zöldessárga, esetleg okker, hanem neon kék. Szintén nem mindennapi látvány a 44 milliméteres tok felülete. Egy kis rosszindulattal akár műanyagnak is nevezhetjük, elvégre szénszállal erősített polimer az anyaga. Mivel a tokot rétegekből építik fel, ezért ezeket szabad szemmel is láthatjuk, elsősorban a tok oldalán.

Officine Panerai Luminor Marina Carbotech PAM01661
Officine Panerai Luminor Marina Carbotech PAM01661

A márkát ismerők talán még emlékeznek a három évvel ezelőtti LAB-ID modellre. Egy valóban látványos lépést tett ezzel a márka a high-tech irányába, de sajnos visszakoznia kellett. Nemcsak a tok készült high-tech anyagból, hanem a szerkezet is: kerámia hidak, szilícium gátszerkezet és olajozás teljes hiánya. Ehhez elég merész árcédula is társult: 50000 eurót kértek egy modellért. Eleve csak 50 darab készült volna, de állítólag olyannyira nem fogyott, hogy végül mégsem készítették el a tervezett mennyiséget.

Ennek megfelelően a Carbotech modellek, mert nem a PAM01661 az első, hagyományos szerkezetet kapnak. Jelen esetben ez a P.9010-es automata kaliber, három napos járástartalékkal. Semmi extra, csak a márka manfaktúraszerkezeteitől megszokott masszív felépítés és megbízhatóság. A masszív alatt kereken 6 millimétert kell érteni. Összehasonlításképpen egy ETA 2892-A2-es 3,6 milliméter vastag. Ráadásul a P.9010-es a P.9000-es fogyókúrára fogott utódja. Az ugyanis 7,9 milliéter magas volt.

Officine Panerai Luminor Marina Carbotech PAM01661
Officine Panerai Luminor Marina Carbotech PAM01661

A Carbotech modellek így nevükhöz hűen csak a szénszálas tokot viszik tovább, ami lényegesen könnyebb a rozsdamentes acélból készülthez képest. Cserébe jóval drágábbak is: 12500 eurót kérnek a legújabb ilyen modellért.

www.panerai.com