Site icon ÓraMagazinOnline

Nagyon más, de ugyanaz

Jaquet Droz Grande Heure Minute

Jaquet Droz Grande Heure Minute

Hogyan csináljunk valami teljesen mást, mint eddig, de mégis maradjunk felismerhetőek? Ezt oldotta meg a Jaquet Droz Grande Heure Minute.

A Jaquet Droz-t alapvetően két dologról ismerhetjük: a összetett mechanikai megoldásokat rejtő, és így a számlapot mozgóképpé varázsoló óráiról, illetve a segédszámlapokkal nyolcast formáló számlapú időmérőiről. Mindkettő történelmi gyökerekre vezethető vissza: egyik maga a márka névadója, aki pusztán fogaskerekekkel írni és zenélni tudó automatákat (ma robotoknak neveznénk) alkotott, a másik pedig a márka legsikeresebb múltbeli modellje.

Jaquet Droz Grande Heure Minute – fehér számlap, kékített mutatók, 43 mm

Természetesen elengedhetetlen, hogy egy márka ne pusztán egy lábon, jelen esetben a múlt örökségén álljon. A Jaquet Droz Grande Heure Minute ha úgy tetszik a márka minimalista megközelítése az időméréshez. Ahogy az a névből is kiolvasható, most nem a másodpercmutatónak jutott kiemelkedő szerep, hanem az óra- és percmutatónak. Tegyük hozzá, hogy alapvetően ez a helyzet szinte az összes mai karóránál, de a Jaquet Droz-nál ez mégsem természetes.

Egy egyszerű, kismásodperces modell készítése volt tehát a feladat, amely azonban rögtön elárulja, hogy egy Jaquet Droz-val van dolgunk. Természetesen a márka nevének számlapon való feltüntetése messze nem kielégítő ehhez. Először is ugyanazt a tokot használják, mint a jellegzetes 8-as hordozó számlappal készült óráknál. Ugyanúgy 43 milliméteres tehát, ugyanakkor most nem nemesfémből, hanem rozsdamentes acélból készült. Nyilvánvalóan így kedvezőbben árazott. Nem lennénk különösebben meglepődve, ha jövőre, esetleg azután megjelenne a 39 milliméteres változat is – ha esetleg valakit zavarna a nagyon üres számlap.

Jaquet Droz Grande Heure Minute – változatosság kedvéért nem kék, hanem szürke

Valójában azonban pont a számlap, pontosabban annak részletei teszik lehetővé, hogy az óra egyértelműen a márkához legyen sorolható. A színkombináció, az indexek formái, a keretezett kismásodperc és persze a mutatók formája mind tipikusan Jaquet Droz. A minimalista megközelítés jegyében a márka nevét és az óra származását a szokottnál kisebb méretű betűkkel szedték. Ha ez sem lenne elég, fordítsuk meg az órát, hogy az üvegbetétes számlapon keresztül szemügyre vehessük a szerkezetet. A rotor jellegzetes mintázata és persze a márka logója, az egymás fölé helyezett két csillag egyértelművé teszi, kinek gyermeke is.

Jaquet Droz Grande Heure Minute – kicsit elveszettnek tűnik ott az a szerkezet

Az is igaz, hogy a 68 órányi járástartalékkal rendelkező 1169 Si kaliber egy kicsit elveszik a tokban. Hiába kerekítették le a tok oldalát, és dől erősen befele, így is látszik, hogy ez a szerkezet túl kicsi ehhez a tokhoz. Ezt azonban a 39 milliméteres modell könnyen orvosolhatja, ha valóban elkészítik. Addig is a Jaquet Droz Grande Heure Minute fehér, illetve szürke számlapos modelljei a márka legjobban árazott időmérői, bár 8650 frank nem éppen kevés egy hárommutatós óráért.

www.jaquet-droz.com

Exit mobile version