Site icon ÓraMagazinOnline

ZENITH DEFY EXTREME

2021 áprilisi, de nem tréfa, a kronográf szerkezeteiről legendássá vált svájci márka legújabb, “legmacsóbb” kollekciója. Vessünk is rá egy rövid pillantást, íme a ZENITH DEFY EXTREME aktuális kínálata!

DEFY

A modellcsalád, a Zenith berkein belül amolyan kísérleti, sokak számára minimum megosztó “jelenség”. S lássuk be az aktualitások esetében sincs ez másképp.

Bár tény, hogy néhány egykori, jó pár évvel ezelőtt fogant torzszülött testvéréhez mérten (elnézést, ha valakinek ezzel a lelkivilágába gázoltunk), de manapság már sokkal inkább valami vagány, pofás, menő, 21. századi sportkaróra formanyelve bontakozik ki a “szemünk” előtt, a ZENITH DEFY modellek láttán.

Természetes, hogy az új “hangokra” akad aki fogékony, s akad, aki süket.

ZENITH DEFY EXTREME. Referenciaszám: 95.9100.9004.01.I001. Forrás: ZENITH

ZENITH DEFY EXTREME

Az sem kérdés, hogy első, második, de még a huszadik látásra is azt kell mondjuk, hogy a ZENITH DEFY EXTREME sorozat “számlapjára” (üveglapjára, lásd később) akár Hublot felirat is kerülhetne, hogy az Audemars Piguet Royal Oak Offshore szériát már ne is emlegessük, különösen a nyomógombok láttán.

Mint tudjuk az előbbi két márka között (Zenith és Hublot) nem csak annyi a kapcsolat, hogy többnyire a DEFY kifejezést, és az Hublot elnevezést is helytelenül ejtik, még a rajongók is. Miközben a “rokonság” tagadhatatlan valósága nem kell, hogy feltétlen zavarba ejtsen.

Azon Zenith rajongók, kik jellemzően a múltban élnek, illetve azt sírják vissza, nyilván fanyalogva tekintik az efféle változásokat, ám még mindig sokkal inkább a cégcsoporton belüli örökítőanyagcsere, mint egy nem túl eredetire sikerült “másolat“.

ZENITH DEFY EXTREME. Referenciaszám: 97.9100.9004.02.I001. Forrás: ZENITH

Lássuk!

Most, hogy szívtuk kicsit a gyártó(k) vérét, és megmutattuk, hogy igen, mindenki látja, mennyire egy irányba halad (lényegében) a komplett LVMH-csoport, nézzük röviden, de mégis részletesebben az aktuális kollekciót!

Trió

Egyszerre három “alap” kiadás is érkezik, bár – ahogy az manapság egyre több márka esetén elmondható – a szíjak lényegében szabadon variálhatók, s ezáltal 1 db megvásárolt karóra (kis túlzással), akár minden nap más és más lehet. Ehhez igen nagy segítség, a cégcsalád zászlós Hublot-ján, illetve -hajóján már sok-sok éve remekül bevált és kedvelt, gyors szíjcserét lehetővé tevő megoldás (szíjrögzítési mechanizmus).

Bár az elv és az elgondolás értelemszerűen ugyanaz, a megvalósítás – hál’isten – a Zenith esetében eltérő, mi több igazán diszkrét. A szíjcserét segítő rendszert vezérlő gomb ugyanis nem akar mindenáron belemászni a néző arcába (lásd Hublot), helyette csöndben megbújik a szíj, illetve a tok hátoldalán.

Praktikus, modern, mégis előkelőn zárkózott. Valami ilyesmit várunk el a svájci óragyártás olyan legendás márkanevétől, mint a Zenith.

ZENITH DEFY EXTREME. Kék elasztikus szíjon! Referenciaszám: 95.9100.9004.01.I001. Forrás: ZENITH

Szíjak

Az óratok (ami 45 mm átmérővel készül, mindhárom verzió esetén) anyagával, illetve színével egyező módon a fémcsat is titán. Integrált kialakítással, szürke (“fémesebb” fényű), matt szürke és fekete (oké, sötét szürke) színekben.

Integrált, azaz nem “látni” (szemből) meddig tart a tok, és hol kezdődik a szíj. Egyébként dehogynem, ám mint tudjuk az elmúlt 1-2 év “nagy” újdonsága az integrált, pláne fémcsatok újbóli felfedezése.

Fekete“, mert átlagos fényviszonyok mellett bizony a sötétszürke kivitel inkább feketének hat, mint szürkének, akkor is, ha a 3D grafikákon a két “matt” kivitel között elsőre nincs szín-különbség.

ZENITH DEFY EXTREME. Referenciaszám: 87.9100.9004.03.I001. Forrás: ZENITH

Rugalmas

Helyettük egyébként – különösen vizes, sportos elfoglaltságokhoz – célszerűen gumis szíjakat is választhatunk, fekete, kék és (fekete) szövet hatású kivitelben.

A titán tok, illetve csatok esetén tapasztalható homok szórt hatású felület szintén nem ismeretlen, s leginkább látvány elem, illetve a hajszálkarcok ellenszere.

S ha már vizes, sportos mulatságok, minden verzió 20 ATM, azaz 200 méteres vízállóságot is garantál.

Számlapok

Amelyek – amolyan LVMH módon – hiányoznak a képletből. Cserébe, a csontvázas kialakítás “mögött” kékre, aranyra és feketére (sötét szürkére…) színezett a szerkezet főtárcsája, ami így, a “számlap”, vagy mondjuk inkább, hogy a mutatók és az indexek felől is jól látszik, s dacára a számlaptalanságnak, mégis színes “számlapi” képpel örvendeztet meg. Persze a megfelelő modell kiválasztása esetén.

ZENITH DEFY EXTREME és a gyors szíjcserét biztosító megoldás. Na és persze az El Primero 9004 szerkezet. Érdekesség, hogy a számlap felőli színvilághoz igazodik a rotor (felhúzósúly) színe is. Kékhez kék, feketéhez fekete, aranyhoz arany társul. Referenciaszám: 97.9100.9004.02.I001. Forrás: MonochromeWatches

Mechanika

Természetesen a híres El Primero család 9004-es tagja zakatol a kissé műanyag hatású, titán tokokban, a jól ismert magas féllengésszámon, mely egyrészt szinte folyó másodpercmutatót, elméletileg jobb járáspontosságot, viszont kisebb járástartalékot jelent. A ZENITH DEFY EXTREME aktualitások esetén ez utóbbi kétségtelen, hiszen mindössze 50 óra, ami “garantált”.

A teljesség igénye nélkül vegyük észre, hogy a kronográf szerkezet századmásodperc mérésére is képes, ráadásul még a hátralévő járástartalékot is megjeleníti, az egyébként zsúfolt, avagy mozgalmas hatású “számlap” felől.

Techno

A hátralévő-járástartalék mutató kétségtelen praktikus, a századmásodpercet “pörgető” kerge mutatóról ezt azonban már nem állíthatjuk ilyen erős meggyőződéssel.

Ugyanakkor látni kell, hogy a veszett rohanása mögött (másodpercenként körbeszalad a “számlapon” a kronográf indít gombjának megnyomása után) nem csekély teljesítmény zakatol. A szerkezet kettő gátszerkezetet is hordoz. Az egyik a “folyó idő” számontartásáért felel, és a billegő esetében 36.000 A/h frekvencián jár (az átlagos 28.800-hoz képest).

A másik gátrendszer, és a hozzá kapcsolt billegőkerék viszont ennek tízszeresén, 360.000 A/h őrülettel “zizeg”, ami nem kifejezetten “szokványos” teljesítmény a mechanikus karórák piacán.

Igen, tudjuk, hogy mindezt már jó ideje nem csak a Zenith, de a TAG Heuer is tudja, hiába no, egy család.

ZENITH DEFY EXTREME. Szíjvariációk. Referenciaszám: 97.9100.9004.02.I001 Forrás: MonochromeWatches

Árkérdés

Aligha lepődtünk meg az árcédulák láttán. A svájci listaár az arany alkotórészeket is hordozó esetén 22.000 CHF (bő 7 millió forint), a másik két kivitel esetén “mindössze” 18.000 svájci frank, avagy szűk 6 millió magyar forint.

Mit lehet erre mondani? Ha az Hublot Unico szerkezettől egy fokkal érdekesebb mechanikával szerelt alternatívára vágyódunk, egy patinásabb márkanévtől, akkor mindenképp jó választás lehet.

ZENITH

 

Exit mobile version