Site icon ÓraMagazinOnline

Officine Panerai Luminor Marina DMLS PAM01662

Officine Panerai Luminor Marina DMLS PAM01662

Műszaki szempontból valóban van mivel büszkélkednie az Officine Panerai Luminor Marina DMLS PAM01662 modelljének. Kérdés, hogy a formanyelv méltó-e hozzá?

Természeten nem a márka valóban jól eltalált, könnyen felismerhető Luminor-tokjának vonalait illeti a kritika. Sokkal inkább az óra high-tech jellegét sugalmazni hivatott”stealth” külsőt. Ez az egyszínű, rendszerint a szürke valamelyik sötétebb árnyalatát képviselő színvilág a 2010-es évek közepén volt felkapott. Ma már nehéz lenne annak nevezni.

Officine Panerai Luminor Marina DMLS PAM01662 – ez egy színes kép, csak az óra fekete-fehér

Ezért a kisebb bakiért csak azért kár, mert műszaki újításai miatt tényleg többet érdemelne. Ugyan nem újítás a P.9010-es automata felhúzású szerkezet, de legalább annyira fontos a megbízhatóság is. A P.9000 kalibercsalád a márka ingavonó alapszerkezete. Viszonylag egyszerű felépítésű, de masszív, azaz lehet reá építeni. Ezt akár szó szerint is értelmezhetjük, hiszen járástartalékkal, három különböző megjelenésű GMT-komplikációval és kronográffal is “felszerelték” már.

Nyomtatnak

Az igazi újítás azonban a tok elkészítésének módja. A 3D nyomtatás elvén alapszik, azaz egy összetett tokforma is elkészíthető szerszámok nélkül. A térbeli nyomtatást már legalább egy fél évtizede használja az óraipar elsősorban prototípusok elkészítésére, szériaérett modellek azonban kifejezetten ritkaságnak számítanak. Maga a technológia (DMLS – Direct Metal Laser Sintering), avagy a lézerszinterezés valójában már meglehetősen elterjedt megoldás más iparágakban, az óraipar azonban érthető módon ódzkodik tőle. Ezek előállításához összehasonlíthatatlanul kevesebb emberi munkára van szükség.

Officine Panerai Luminor Marina DMLS PAM01662 – lünetta, korona és koronavédő szénszálas kompozitból, tok titánból, ergo nagyon könnyű

Leegyszerűsítve annyi történik, hogy a finom fémport, jelen esetben titánt, egy lézer segítségével részben megolvasztanak. A pásztázó lézer pedig rétegről rétegre építi fel a munkadarabot, itt a 44 milliméter átmérőjű tokot. Hogy még látványosabb legyen a végtermék, a lünettát, a koronát és a koronvédőt Carbotechből készítették el. E két high-tech anyag párosítására ugyan már láttunk példát a Panerainél (Lo Scienziato – PAM00768), de nem „belépő modell” esetében.

Persze a „belépő” pusztán a komplikációkra, pontosabban a csak kissé is összetettebbek hiányára vonatkozik. A 15000 eurós listaárat aligha lehet annak nevezni.

Officine Panerai

Exit mobile version